Švenčių vaišės: valgykite ir lieknėkite

Velykų stalo dekoravimas. / Fotolia nuotr.
Velykų stalo dekoravimas. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Vos tik ateina šventės, daktarai skuba perspėti žmones, kad šie būtų sąmoningi ir nepersivalgytų, nemaišytų per daug skirtingų rūšių maisto. Visgi atsisakyti visko nereikia, tik svarbu žinoti keletą taisyklių, kurių laikantis galima valgyti ir nesukti galvos dėl kilogramų ar sunkumo skrandyje.

Nebadaukite

Tarkitės ne tik su savo skrandžiu ir pilvu, bet ir protu. Juk visada galima rasti kompromisą: neprisivalgyti, bet išragauti beveik visko.

Viena didžiausių klaidų – sėsti prie stalo nieko nevalgius. Be abejo, pasninkas, susilaikymas – dorybė, tačiau nereikia aukoti sveikatos. Visą dieną nieko nevalgius ir atsisėdus prie stalo atrodo, kad surysite arklį. Jei taip nutiko, pasakykite sau, kad reikia valgyti saikingai, nes tik dabar atrodo, kad alkis nežmoniškas.

Persivalgymo išvengti nėra sudėtinga. Svarbiausia visą dieną valgyti įprastu ritmu, nepamiršti sočių pusryčių. O tada ir prisivalgysite mažiau, ir geriau bei žvaliau jausitės. O jei atsisėdę prie stalo bijote persivalgyti, išgerkite stiklinę vandens – suvalgysite mažiau.

Auksinė taisyklė – po mažiau ir iš lėto

Bendraudami su artimaisiais, giminaičiais ir draugais valgote ir net nejaučiate kokio dydžio porciją suvalgėte. Taigi bent minimaliai save stebėkite.

Pirmiausia įsidėkite norimų patiekalų po nedidelį kiekį ir kiekvieną jų valgykite lėtai, pasimėgaudami, gerai sukramtydami. Valgykite tik tai, kas tikrai atrodo jums labai skanu. Jei laikotės dietos, bet negalite atsilaikyti prieš mėgstamą valgį, nesikankinkite – leiskite sau suvalgyti nedidelį gabalėlį ir pasimėgaukite. Kitaip galite suvalgyti daugiau kito maisto, tačiau malonumo nepajusite. Tad vėliau ne tik save graušite, bet galite ir prastai pasijusti.

Vietoj baltos mišrainės – salotos

Velykos – pavasario šventė, tad ant stalo turėtų būti nemaža žalumynų. Be to, visada galite rinktis – ar valgyti sočią, riebią baltąją mišrainę, kurios porcija užkemša pilvą, ar įsidėti lengvų salotų ir paragauti šaukštą kitą ir kitų patiekalų. Taip pat galite rinktis, dėtis riebaus padažo ant mėsos ar valgyti ją vieną tik su salotomis ir pajusti tikrąjį skonį. Rinkitės žuvį, valgykite daugiau daržovių, venkite riebaus ir kepto maisto.

Tad atsisėdę prie šventinio stalo, rinkitės, tarkitės ne tik su savo skrandžiu ir pilvu, bet ir protu. Juk visada galima rasti kompromisą: neprisivalgyti, bet išragauti beveik visko.

Salotos su lašiša ir žirneliais
Salotos su lašiša ir žirneliais / Shutterstock nuotr.

Valgydami kiaušinius jauskite saiką

Niekas nepaneigs, kad kiaušiniai naudingi, tačiau švenčių metu reikia jausti saiką – visiškai nebūtina rungtyniauti, kas suvalgys daugiau kiaušinių.

Nors kiaušiniuose gausu reikalingų mineralinių medžiagų, aminorūgščių, vitaminų, tačiau jų persivalgyti nedera, nes kiaušiniai – ir cholesterolio šaltinis. Patariama suvalgyti vieną ar kelis kiaušinius per dieną. Tačiau nepamirškite, kad per šv. Velykas jų yra ir kituose patiekaluose, tad stebėkite tai, ką valgote. Ir atminkite – galima visko, tik po truputį ir su saiku.

Pajudėkite – šventės skirtos ne tik sėdėti prie stalo

Labai svarbu nepraleisti visų šventinių dienų prie stalo – priešingu atveju persivalgymas garantuotas. Daugeliui labai sunku susilaikyti ištisai nevalgius, kai sėdima nuo ryto iki vakaro. Visgi, susėdę prie sotaus stalo, po kelių valandų raginkite šeimyniškius ir svečius pajudėti.

Velykos – graži pavasario šventė, tad pažaiskite bent tradicinius žaidimus: ridenkite kiaušinius, slėpkite ir ieškokite margučių, o ir smegenis skatinantys dirbti žaidimai puikiausiai prablaškys ir išjudins, tad galite išsitraukti stalo žaidimą ir susėdę ant žemės visi pažaisti. Geriausia, jei išeisite į lauką ir inicijuosite žaidimus gryname ore – ne tik pakvėpuosite šviežiu oru, bet ir daugiau pajudėsite. O jei yra galimybė, važiuokite ten, kur organizuojamos šventės, kur tikrai niekas neleis stovėti kampe. Štai po tokių linksmybių nebaisūs jokie maistu nukrauti stalai.

Šeimos šventė
Šeimos šventė / Vida Press nuotr.