T.Šliažaitė: koks maistas padeda greičiau pasveikti

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-05-10 12:01
AA

Patyrėte traumą, susižeidėte ar jums atliko operaciją? Norite kuo greičiau atsistoti ant kojų ir pagreitinti gijimo procesą? Yra maisto, kuris padės jūsų ląstelėms atsinaujinti ir žaizdoms gyti. Pati, ką tik iškentusi trijų protinių dantų rovimą, jėgas atstatau šiuo patiekalu.

Naminis sultinys

Tai vienas naudingiausių produktų, natūralus gamtos „multivitaminas“ – jo vertėtų valgyti reguliariai, norint paspartinti gijimo procesus. Sultinys turi daug mineralinių medžiagų, aminorūgščių, yra lengvai virškinamas ir apsaugo virškinimo sistemą (kai tenka gerti antibiotikus ir nuskausminamuosius). O svarbiausia – jis lengvai įsisavinamas.

Aptarkime keletą svarbiausių jo sudėtinių dalių.

  • Argininas – aminorūgštis, svarbi imuninei sistemai bei žaizdų gijimui.
  • Prolinas – aminorūgštis (sudedamoji baltymų dalis), dalyvaujanti kolageno sintezėje (tam būtina vartoti produktus, turinčius vitamino C) ir skatinanti žaizdų gijimą, ypač naudinga esant sąnarių pažeidimui.
  • Kolagenas – baltymas, kuris dažnai siejamas su grožio industrija, kaip apsaugantis odą nuo senėjimo ir raukšlių, išlaikantis odos elastingumą. Kolagenas yra sudėtinė dalis odos, kremzlių, raiščių, sausgyslių, jungia mūsų vidaus organus, tad yra svarbus ląstelių atsinaujinimui. Kaip ir sąnarių sveikatai.
  • Glicinas – aminorūgštis, reikalinga kepenų detoksikacijai suaktyvinti, tad naudinga žmonėms po narkozės ar geriant skausmą malšinančius vaistus. Glicinas yra vienas iš baltymų, iš kurių susideda kolagenas, jis skatina žaizdų gijimą. Pasižymi antioksidaciniu poveikiu, pagerina miego kokybę, reikalingas glutationo (vieno svarbiausių antioksidantų) gamybai.
  • Glutaminas – aminorūgštis, kuri itin svarbi gijimo procesams po traumų, sužeidimų, operacijų bei nudegimų.
  • Želatina – baltymas, išgaunamas ilgai kaitinant gyvulinės kilmės produktus (kaulus, kremzles). Šis baltymas atlieka „pagalvėlės“ funkciją mūsų kaulams, jis reikalingas esant lūžiams ar nusidėvėjus sąnariams.

Pačių virtas sultinys taip pat turi kalcio, magnio, fosforo, geležies ir kitų mineralinių medžiagų, atsakingų už ląstelių atsinaujinimą.

Sultinys ne tik paskatina gijimo procesus, bet ir teigiamai veikia imuninę sistemą, užtikrina optimalų virškinimo sistemos darbą, pagerina miego kokybę, nuotaiką ir suteikia energijos. Jis naudingas odos elastingumui palaikyti, plaukų augimui paskatinti ir nagams sustiprinti. Jį rekomenduoju pacientams, kuriuos kamuoja imuninio pobūdžio susirgimai.

Vištienos sultinys / Fotolia nuotr.

Aptarkime, kaip tokį sultinį pasigaminti, jog gautume visas reikalingas maistines medžiagas.

Sultiniui prireiks:

  • ekologiškų ar pirktų iš ūkininkų gyvulinės kilmės produktų – vištų kojelių arba kaklelių, jautienos arba avienos stuburo ar šlaunies kaulų;
  • įvairių daržovių – morkų, salierų, svogūnų;
  • nepasterizuoto, nefiltruoto obuolių sidro acto – tai pagerina maistingų medžiagų pasisavinimą iš kaulų;
  • ciberžolės, imbiero ir trupučio juodojo pipiro – šie prieskoniai pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir naudingi imuninei sistemai.

Gaminimo procesas

1. Sudėkite kaulus, daržoves ir prieskonius į didelį puodą, viską gausiai užpilkite vandeniu. Vis patikrinkite, kiek vandens dar yra likę, nes, verdant ilgą laiką, jis išgaruoja.

2. Įpilkite keletą šaukštų obuolių sidro acto.

3. Virkite ant mažos ugnies, mažiausiai 24 valandas. Jei turite greitpuodį, virimo procesas gali būti sutrumpintas iki 12 valandų. Tik lėtas ir ilgas virimo procesas užtikrina, jog gautumėte visas naudingas medžiagas. Jeigu bijote palikti verdantį puodą, prieš eidami miegoti ar iš namų išjunkite viryklę, o grįžę tęskite virimo procesą.

4. Sultiniui išvirus, jį atvėsinkite ir perkoškite per sietelį.

5. Tokį sultinį galima laikyti šaldytuve iki 5 dienų.

Sultinį rekomenduoju vartoti reguliariai, geriausias būdas jį išlaikyti – užsišaldyti į ledukų formeles ir ruošti sriubas, troškinius, padažus, virti grūdinius ar ankštinius produktus.