Vištiena – universaliai ruošiama mėsa

Ant grotelių kepta vištiena / Fotolia nuotr.
Ant grotelių kepta vištiena / Fotolia nuotr.
Šaltinis: 15min.lt
A
A

Baltymų šaltiniu laikoma vištiena yra ir nebrangi, ir maistinga mėsa. Pasitelkę vaizduotę, ją galime paruošti daugybe skirtingų būdų, nepraleisdami virtuvėje visos popietės. Dietologai pastebi, jog vištienoje be odelės yra mažiau kalorijų nei kiaulienoje ar jautienoje. Liesą virtą ar lengvai troškintą vištieną rekomenduojama valgyti laikantis dienos bei aktyviai sportuojant. Kuo ypatinga šį mėsa, ir kaip sveikiausia ją ruošti?

Gerą, kokybišką vištieną labai tinka valgyti tiems, kurie skundžiasi virškinimo sutrikimais ar kuriuos kamuoja podagra, diabetas, artritas, opos.

Kadangi šioje mėsose gausu vitamino B6, jis teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina organizmą. Be to, vištiena padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, infarkto, insulto ir netgi peršalimo. 100 g vištienos turi tik 108 kcal.

Sveikatos specialistai pastebi, jog norintiems palaikyti sveikesnį gyvenimo būdą, patariama vengti riebaluose kepintos mėsos.

Keptos vištienos mėgėjams alternatyviai siūloma mėsą išsikepti ant grotelių, iešmelių ar paprasčiausiai orkaitėje.

Kaip išsirinkti geriausią?

Renkantis vištieną prekybos vietoje rekomenduojama pirkti kuo šviežesnę. Sena tiesa – geriau šviežia nei šaldyta.

Nors šaldyti produktai mus ypač gelbsti šaltuoju metu, kai visas vasaros gausybių ragas būna ištuštėjęs, tačiau, turint galimybę, reikia rinktis geriausią variantą.

Prieš pirkdami gerai apžiūrėkite savo pirkinį: šviežia vištiena yra gelsvos arba baltos spalvos. Vištienos odelė turi būti drėgna, be sausų plotelių. Jeigu perkate šaldytą produktą, įsitikinkite, kad mėsoje nėra rudų dėmių.

Kepant ant grotelių

Norintiems greitai bei gardžiai iškepti marinuotą vištienos filė, siūloma ją kepti ant grotelių. „Ant grotelių kepama mėsa ne taip sausėja. Norit išlaikyti mėsos minkštumą, galima vištieną marinuoti su jogurtu ar majonezu“, – pataria Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Halina Bovsevič.

Mėsą gardinant natūraliais prieskoniais, žolelėmis, šefė pataria ant grotelių patiesti suglamžytą kepimo popierių, o ant jo tolygiai paskirstyti kepimui paruoštą filė. Tokiu pačiu principu galima kepti, naudojant ir kepimui skirtą aliuminio foliją.

Grilio režimu

Šaltuoju metų laiku vištieną ant grotelių grilio režimu galite iškepti pačioje paprasčiausioje orkaitėje. Svarbiausia prieš kepant leisti griliui įšilti bent 5 minutes ir nepamiršti pasirūpinti kepimo skarda, dedama apačioje riebalams nutekėti.

Grilio groteles taip pat būtina ištepti aliejumi tam, kad nereiktų vargti ir gramdyti prie grotelių prikepusios mėsos. Likusi instrukcijos dalis – tinkamai pasirinkta temperatūra ir gerai apskaičiuotas kepimo laikas.

Norint mėsą gerai apkepti paviršiuje, o viduje išlaikyti sultingą, patariama iš pradžių rinktis aukštesnę temperatūrą (200 – 220 °C) ir vėliau ją sumažinti iki 180 °C. Tokiu režimu kepamas viščiukas paruošiamas per apytikriai 1 val.

Jei jūsų orkaitėje nėra integruoto grilio su ventiliacija režimo, šefė H.Bovsevič pataria viščiuką supjaustyti į smulkesnes dalis. Mėsa iškeps greičiau, ir nereikės pergyventi dėl galimo perkepimo.

Klasikiniu būdu orkaitėje

Kepant orkaitėje vištieną ne grilio režimu, patariama rinktis 165 – 180 °C temperatūrą. Tuomet vištiena išlieka minkšta ir sultinga, sumažėja rizika apdeginti plutelę ir/ar mėsą iškepti netolygiai.

Kepant mažesnius vištienos gabaliukus, kepimo laikas gali būti trumpesnis – apie 30 minučių. Tačiau kepant visą viščiuką, kepti patariama mažiausiai 45 min.

Iškeptos vištienos vidinė temperatūra – 78 – 83 °C. Jeigu neturite galimybės jos pamatuoti specialiai skirtu termometru, galima iškepimo lygį patikrinti mediniu iešmeliu. Įsmeigus jį į krūtinėlės (ar minkštimo) dalį, turi pasirodyti bespalvės sultys.

Jei vištą kepsite ne folijoje, o kepimo inde, jis turi būti pakankamai erdvus, kad višta nesiliestų prie sienelių. Kad višta būtų sultingesnė, apipilkite puse stiklinės sulčių ar vyno – višta bus skanesnė, gražesnės spalvos. Dėmesio: naudokite kuo mažiau druskos! Druska sausina mėsą, geriau ją pakeisti citrinų sultimis ar marinuoti glajuje.