13 priežasčių valgyti brokolinius kopūstus. Receptai vakarienei
Tikriausiai brokoliniai kopūstai nėra mėgstamiausia vaikų ir suaugusiųjų daržovė, tačiau jie – viena iš sveikiausių, nekaloringiausių daržovių ir visai be reikalo nepripažįstama tų, kurie neprisijungia prie sveikos mitybos entuziastų.
Brokoliniai kopūstai – labai naudingi mūsų organizmui, nes turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, o skonis šiek tiek primena žiedinius kopūstus. Štai net 13 priežasčių valgyti brokolinius kopūstus.
1. Mažina vėžio riziką
Brokoliniai kopūstai mažina uždegimines reakcijas ir oksidacinius procesus bei natūraliai valo organizmą. Naudingi antioksidantai apsaugo ląsteles nuo piktybinių auglių susidarymo. Brokoliniai kopūstai turi daug gliukorafanino, kuris virsta į sulforafaną, pasižymintį priešvėžinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Jis taip pat sumažina neigiamą saulės poveikį ir padeda pašalinti toksinus iš organizmo.
2. Mažina blogojo cholesterolio kiekį
Vandenyje tirpios skaidulos, kurios yra brokoliniuose kopūstuose, virškinimo metu sumažina blogojo cholesterolio kiekį. Daug naudos turėsite, jei prieš valgydami šiuos kopūstus išvirsite juos garuose. Taip jie nepraras visų savo vertingųjų savybių.
3. Išvalo toksinus
Fitonutrientai ir antioksidantai, tokie kaip gliukorafaninas, gliukonasturtinas ir kiti, padeda išvalyti organizmą nuo įvairių toksinų ir kenksmingų medžiagų. Valgykite brokolinius kopūstus ir valykite organizmą natūraliai!
4. Padeda įsisavinti vitaminą D
Vitaminai K ir A, esantys brokoliniuose kopūstuose, padeda kontroliuoti vitamino D kiekį. Jei dažniau valgysite šių daržovių, organizmui bus lengviau įsisavinti kitus reikalingus vitaminus ir mineralines medžiagas.
Taip pat skaitykite: Gyvenk sveikai: 10 faktų apie avižinę košę
5. Turi priešuždegiminių savybių
Flavonolis kempferolis – sumažina uždegiminius procesus, kovoja su alergijomis, gerina širdies darbą ir netgi turi priešvėžinių savybių. Brokoliniai kopūstai turi ir kai kurių naudingųjų riebalų rūgščių, kurios duoda naudos mūsų organizmui.
6. Brokoliniai kopūstai – puikus antioksidantas
Šios daržovės turi daugybę antioksidantų. Vitaminas C ir karotenoidai – liuteinas, zeaksantinas ir beta karotenas labai naudingi imuninei sistemai.
Taip pat skaitykite: 9 patarimai sveikesniems dantims ir malonesniam burnos kvapui
7. Naudingas širdžiai
Sulforafanas slopina uždegiminius procesus, vykstančius kraujagyslėse ir jas apsaugo. Liuteinas saugo arterijas ir venas nuo sustorėjimo, o vitaminas B6 reikalingas darniam širdies darbui. Sulforafanas, kalis, kalcis ir magnis – visų šių medžiagų yra brokoliniuose kopūstuose, o jos labai naudingos širdžiai bei kraujotakai. Sveika širdis – normalus kraujospūdis.
8. Gerina virškinimą
Brokoliniai kopūstai – nekaloringi, turi daug baltymų ir mineralų, kurie ilgam suteiks sotumo jausmą ir pamaitins ląsteles. Naudingos skaidulos labai padeda virškinimui bei išvengti vidurių užkietėjimo.
Taip pat skaitykite: Dieta širdžiai ir kraujagyslėms stiprinti
9. Stiprina kaulus ir nervų sistemą
Brokoliniai kopūstai turi daug vitamino K ir kalcio, kuris reikalingas sveikiems ir tvirtiems kaulams. Juk nenorite turėti trapių kaulų ir susilaužyti kojos ar rankos? Kalis, riebalų rūgštys ir B grupės vitaminai labai naudingi tvirtai nervų sistemai. Ypač, jei patiriate daug streso.
10. Stiprina imunitetą
Medžiagos, esančios brokoliniuose bei žiediniuose kopūstuose, labai naudingos imuninei sistemai. Ne tik vitaminas C, beta karotenas, bet ir cinkas bei selenas turi įtakos jūsų gynybinėms organizmo funkcijoms.
11. Šarmina organizmą
Brokoliniai kopūstai reguliuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą organizme. Mes vartojame itin daug organizmą rūgštinančių produktų, todėl būtina įtraukti ir šarminančių, taigi, šių kopūstų. Kraujas pasisavins daugiau deguonies, organizmui bus lengviau pašalinti iš organizmo nereikalingas medžiagas.
Taip pat skaitykite: Kitokia svorio metimo strategija: sutvarkykite kepenų veiklą
12. Reguliuoja cukraus kiekį kraujyje
Brokoliniuose kopūstuose esanti ląsteliena ir chromas padės reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl suvalgę šių daržovių, ilgiau jausitės sotūs ir nenorėsite užkandžiauti riebiais ar saldžiais užkandžiais.
13. Labai naudingi odai
Sulforafanas apsaugo ir gydo saulės pažeistas odos ląsteles, gerieji riebalai palaiko odos elastingumą ir apsaugo nuo uždegimų. Taip pat vitaminas C labai naudingas kolageno gamybai – oda bus lygi ir stangri.
Galite išbandyti ir šiuos receptus su brokoliniais kopūstais!