5 šonkauliukų paruošimo būdai: kaip iškepti minkštučius ir sultingus

Šonkauliukai / Shutterstock nuotr.
Šonkauliukai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Jei kartą paragavote tobulai iškeptų minkštučių, nuo kaulo krentančių šonkauliukų, tikriausiai norėsite tai pakartoti vėl ir vėl, kol galų gale susimąstysite – o gal galėčiau išsikepti pats? Žinoma, kad taip – pasigaminti šį patiekalą, kai mėsytės šonai blizga nuo riebaliukų ir glazūros – ne penktas pasaulio stebuklas. Kita vertus, gero skonio paslapčių yra – pataria mėsininkas profesionalas.

Geram patiekalui reikia trijų dalykų – šonkaulių, orkaitės ir valgytojų. „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pataria perkant šonkaulius atkreipti dėmesį į mėsos kokybę: „Šviežia mėsa turi būti šviesiai rausva, su šviesiu raudonu atspalviu, be pilkų ar žalsvų dėmių, malonaus kvapo.“

„Norfos“ prekybos tinkle parduodama Lietuvos kiaulių augintojų ūkiuose išauginta kokybiška kiauliena, kuri paruošiama „Rivonos“ mėsos ceche. Modernūs įrenginiai užtikrina staigų skerdenos atšaldymą, mėsos paviršiuje susiformuoja natūralus barjeras, neleidžiantis patekti mikrobinei taršai.

Dainius Bartošius
Dainius Bartošius / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Į parduotuves mėsa išvežiojama 24 val. po skerdimo, o parduotuvių mėsinėje pjaustoma ir malama kelis kartus per dieną pagal prekybos poreikį. „Tai užtikrina, kad mėsa visada šviežia“, – teigia D.Bartošius.

„Norfos“ parduotuvėse kiaulienos parduodama apie 1200 tonų per mėnesį, kelis kartus daugiau nei vištienos ir nepalyginamai daugiau nei jautienos ir kitų mėsų rūšių.

Tai kiek turi būti tos mėsos?

Kokius šonkaulius rinktis, kiek turi būti prie kaulo mėsos? D.Bartošius atsako, kad geriausia, kai šonkauliai yra vidutinio storio, mėsos nei per daug, bet ir ne per mažai, tuomet iškepę šonkauliai būna minkšti ir sultingi.

„Šonkauliuose yra daugiau raumens ir riebalų sluoksnių, todėl juos kepant ar troškinant išlieka sultingesni“, – sako mėsininkas.

Galima pirkti ir nugarinę su kaulu – tai liesesnė mėsa, turinti vieną didesnį riebaliuko sluoksnį. D.Bartošiaus teigimu, nugarinės mėsa yra švelnesnė ir minkštesnė, todėl greičiau iškepa.

Dainius Bartošius
Dainius Bartošius / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Tinka kepti, troškinti ir virti

Pasak D.Bartošiaus, šonkaulius tinka kepti ant grotelių, grilyje, ypač skanūs – ir lėtai troškinti.

„Nuo pasirinkto būdo priklauso, kokį rezultatą pasieksite. Jei ketinate kepti ant grilio arba lėtai troškinti, geriau pjaustyti šonkaulius po vieną kauliuką. Tuomet mėsa greičiau ir tolygiai iškeps. Jei norite kepti visą šonkaulį orkaitėje, galite jo nepjaustyti – padalinsite porcijomis prieš patiekiant į stalą“, – pataria mėsos ekspertas.

Šonkauliai puikiai tinka ilgam troškinimui, pavyzdžiui, orkaitėje arba puode ant viryklės. „Gaminant šiuo būdu šonkaulių mėsytė tampa labai sultinga ir minkšta, pirštelius aplaižysite“, – šypsosi D.Bartošius.
Šonkaulius galima virti ir sultinyje su daržovėmis bei prieskoniais.

Populiariausia grilinti ant grotelių

Šonkauliai toleruoja ne tik įvairius paruošimo būdus, bet ir yra pakantūs įvairių prieskonių mišiniams. „Juos galite marinuoti įvairiais, savo mėgstamais mėsos prieskoniais“, – drąsina eksperimentuoti mėsos žinovas.

Šiltėjant orams, populiarus būdas šonkaulius kepti ant grilio lauke, nors ne mažiau skanesni bus kepti ir orkaitėje ant grotelių. „Valgykite su keptomis daržovėmis, bulvėmis, raugintais kopūstais“, – pataria D.Bartošius ir siūlo išbandyti receptą su glazūra.

Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Grilinti šonkauliai su medaus ir garstyčių glazūra – rekomenduoja mėsininkas

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos šonkaulių,
  • 2 valg. š. medaus,
  • 3 valg. š. garstyčių (geriausiai tinka aštrios),
  • 2 valg. š. sojos padažo,
  • 1 valg. š. obuolių acto,
  • 2 skiltelių česnako (susmulkintų)
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Paruošimas:

1. Šonkaulius nuplaukite ir nusausinkite, pašalinkite nereikalingus riebalus.

2. Sumaišykite medų, garstyčias, sojos padažą, obuolių actą, česnaką, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.

3. Šonkaulius įtrinkite paruoštu marinatu ir palikite marinuotis šaldytuve apie 2-3 valandas, geriausia – per naktį.

4. Grilyje arba ant karštų grotelių kepkite šonkaulius, periodiškai juos aptepdami marinatu. Kepkite apie 20-30 minučių, kol mėsa bus minkšta ir gerai iškeps.

5. Patiekite su šviežiomis daržovėmis arba keptomis bulvėmis. Toks paruošimo būdas suteikia šonkauliams saldžiarūgštį skonį ir apetitą žadinančią apskrudusią, blizgią išvaizdą.

Ilgai kepti, lėtai troškinti ar virti

Išbandykite kitus šonkaulių paruošimo būdus: ilgai keptus orkaitėje žemoje temperatūroje, virtus barščiuose, lėtai troškintus keptuvėje ir gurmaniškai marinuotus.

Kepti orkaitėje su naminiu saldžiarūgščiai aštriu padažu

Reikės:

  • 1 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos šonkaulių,
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Padažui:

  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • ¼ vnt. supjaustyto svogūno,
  • ½ arb. š. malto kumino,
  • ½ puodelio kečupo,
  • 1 arb. š. malto čili,
  • 2 valg. š. rudo cukraus,
  • 1 valg. š. obuolių acto.

Gaminimas:

  1. Nuo šonkaulių nupjaukite plėvę. Mėsą pamarinuokite tik druska ir pipirais. Palaikykite šaldytuve 1-2 val.
  2. Šonkaulius uždenkite folija ir kepkite lėtai ir ilgai – 135 laipsnių orkaitėje 2-3 valandas. Baigiant kepti pagardinkite padažu.
  3. Pagaminkite padažą: pakepkite kuminą, sudėkite svogūną, kepkite kol suminkštės, sudėkite cukrų, prieskonius, supilkite kečupą ir actą. Pakaitinkite, kol sutirštės.
  4. Šonkaulius patiekite su keptomis bulvėmis ir daržovių salotomis su marinatu.

Virti šonkauliai barščiuose

Reikės:

  • 400 g „Norfos“ mėsinės kiaulienos šonkaulių,
  • 1,5 l sultinio,
  • 2 vnt. burokėlių,
  • 1 vnt. morkos,
  • 1 vnt. svogūno,
  • saujelės džiovintų baravykų,
  • 2-3 lauro lapelių,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Šonkaulius sukapokite gabaliukais.
  2. Vandenyje virkite šonkaulius apie 1-2 val., kol suminkštės.
  3. Sudėkite tarkuotus burokėlius, supilkite sultinį ir virkite apie 30 min.
  4. Sudėkite pakepintus svogūnus ir morkas, mirkytus baravykus ir dar virkite apie 15 min.
  5. Pagardinkite sriubą grietine.

Azijietiško skonio šonkaulių gabaliukai troškinti keptuvėje

Reikės:

  • 800 g „Norfos“ mėsinės kiaulienos šonkaulių,
  • ½ arb. š. druskos,
  • ½ arb. š. pipirų,
  • ½ arb. š. paprikos,
  • 1 valg. š. sojos padažo,
  • 1 vnt. mėlyno svogūno,
  • 2 skiltelių česnako,
  • gabaliukas imbiero.

Padažui:

  • 1 puodelio sultinio,
  • 1 valg. š. tamsaus sojos padažo,
  • 4 valg. š. šviesaus sojos padažo,
  • 2 valg. š. žuvies padažo,
  • 1 valg. š. „Hoisin“ padažo,
  • 1 valg .š. ryčių acto,
  • 1 valg. š. rudojo cukraus.

Gaminimas:

  1. Nuo šonkaulių nulupkite plėvę, supjaustykite po vieną kauliuką ir sukapokite gabaliukais.
  2. Šonkaulius užpilkite vandeniu ir palaikykite 30 min., vandenį nupilkite. Užberkite druska, pipirais, paprika, sojos padažu ir gerai įmasažuokite. Marinuokite 20 min.
  3. Atskirame inde sumaišykite sultinį, sojos, žuvies, „Hosin“ padažus, actą, cukrų.
  4. Keptuvėje pakepkite šonkaulius iš visų pusių, kol švelniai apskrus. Atidėkite.
  5. Į keptuvę sudėkite susmulkintus česnakus, mėlyną svogūną, imbierą ir pakepkite. Sudėkite šonkaulius ir užpilkite padažu, patroškinkite kelias minutes.
  6. Įpilkite į keptuvę vandens tiek, kad apsemtų šonkaulius ir lėtai virkite, kol mėsa suminkštės. Atidengus baikite troškinti, kol padažas sutirštės.

Gurmaniškai marinuoti su anyžiais ir medumi

Reikės:

  • 1,5 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos šonkaulių,
  • 6 valg. š. medaus,
  • 3 valg. š. austrių padažo,
  • ¼ arb. š. čili,
  • 4 vnt. žvaigždučių anyžiaus,
  • ¼ valg. š. druskos,
  • ¼ valg. š. pipirų,
  • 4 skiltelių česnako.

Gaminimas:

  1. Iš visų nurodytų ingredientų paruoškite marinatą ir įtrinkite šonkaulius. Marinuokite mažiausiai 2 val., geriausia per naktį.
  2. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje 90 min.
  3. Padidinkite kaitrą iki 200 laipsnių ir dar kepkite 15 min.
  4. Patiekite su keptomis bulvėmis ir daržovėmis.

Skanaus!