Ant stalo karaliauja jautiena: kaip ją pagaminti lengvai ir su įkvėpimu

Kepta jautiena / 123RF.com nuotr.
Kepta jautiena / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
2024-10-07 17:22
AA

Į mėgstamiausių receptą sąrašą vis dažniau įtraukiame patiekalų su jautiena. Išmokome su ja susidraugauti, kad būtų minkšta, sultinga ir greitai pagaminama. Štai profesionalo patarimai, kaip išvengti esminių klaidų – visa kita eis kaip sviestu patepta.

Ar dar reikia lietuviams įrodinėti, kad jautiena verta lygiomis teisėmis atsidurti ant mūsų stalo šalia kitų mėsos rūšių – kiaulienos ir vištienos? „Norfa“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius tvirtina, kad jautiena jau tapo kasdieniniu pasirinkimu ir nereikia jokios „agitacijos“.

Žinoma, jautienos mėsa labiau specifinė, reikalauja ilgesnio paruošimo, troškinimo, kepimo, nes, lyginant su kiauliena, yra tvirtesnė ir sausesnė. „Iš jautienos pirkėjai verda sriubas, gamina troškinius, perka mėsą su kaulu, mėgsta šonkaulius“, – sako D.Bartošius.

Pasak mėsininko, brandinta jautiena vienodai perkama visus metus, neturi sezoniškumo, tai daugiau savaitgalio mėsa: „Daug kas prie namų turi kepsnines, kepa didkepsnius lauke ir rudenį, bet ji tinka gaminti ir keptuvėje arba orkaitėje.“

Itin populiari smulkinta jautiena, taip pat sumaišyta pusiau su kiauliena – tokia minkštesnė, lengviau virškinama.

„Žmonės renkasi, kas paprasčiau ir greičiau pagaminama“, – tvirtina D.Bartošius.

Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Svarbiausia šviežumas ir kokybė

„Norfos“ parduotuvėse parduodama Lietuvos ūkininkų užauginta mėsinių veislių galvijų – limuzinų, angusų, šarolių, sementalių mėsa. Skerdiena paruošiama „Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone. Mėsa išpjaustoma ir pagal poreikius išvežiojama į parduotuves, per kelias valandas, dar tą pačią dieną pasiekia parduotuvių skyrių vitrinas.

„Svarbiausia – šviežumas ir kokybė“, – tvirtina D.Bartošius. Jei jautienos mėsa nėra kokybiška, ne iš mėsinių galvijų, sunku tikėtis gero rezultato – lėkštėje gulės ne sultingas kepsnys, o kieta pintis.

Lengva pagaminti patiekalus iš sausai brandintos jautienos – tokia ruošiama „Norfos“ parduotuvėse iš išpjovos, nugarinės ir antrekoto. Brandinimo spintose mėsa laikoma tam tikromis sąlygomis 21 dieną. Vykstanti fermentacija suardo baltymus, tarpraumeninį audinį, suteikia jautienai subtilų skonį ir suminkština mėsą.

Taip pat „Rivonos“ mėsos cechas brandina jautieną šlapiu būdu – vakuuminėse pakuotėse. Taip ruošiama jautiena iš nugarinės, antrekoto, sprandinės ir mentės.

Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Geriausias iš geriausių

Rezultatas visada bus tobulas, jeigu teisingai pagal receptą pasirinkite jautienos mėsos dalį. Mėsininkas pataria didkepsniams rinktis išpjovą, antrekotą, nugarinę.

Svarbu mėsos neperkepti – tai pirmojo taisyklė kepant didkepsnius iš išpjovos. Be to, mėsa turi būti supjaustyta vienodo storio gabalais – ploną išpjovos galą geriau panaudoti kitiems patiekalams.

Nugarinė yra artima išpjovai pagal savo struktūrą, tačiau yra riebesnė ir kietesnė. Ši mėsos dalis vertinama dėl išraiškingesnio skonio, todėl būtent iš šios dalies dažniausiai kepami didkepsniai. Antrekotas, skirtingai nei nugarinė, riebalinį sluoksnelį turi ne kraštuose, o viduryje – kepant jis tolygiai pasiskirsto ir kepsniui suteikia ypatingą skonį.

„Nors šios dalys yra minkščiausios, palyginus su kitomis jautienos dalimis, bet jei norite didkepsnio, rinkitės brandintą mėsą. Nebrandintą mėsą geriau naudoti troškiniams“, – sako D.Bartošius.

Jautiena / 123RF.com nuotr.

Troškiniams tinka visos dalys, tik skiriasi gaminimo laikas: išpjova ir nugarinė puode praleis mažiau laiko, o ruošdami sprandinę ar mentę, turėkite daugiau kantrybės, kol mėsa suminkštės.

„Iš kumpio net nebandykite kepti kepsnio, nebent norite su jautiena susipykti visam laikui. Kumpio mėsą geriausia smulkinti ir gaminti mėsainius, koldūnus ar kibinus“, – šypsosi D.Bartošius.

Vieno puodo jautienos sriuba su špinatais

Jautienos sriuba / Shutterstock nuotr.

Vieno puodo principu paruošite sočią sriubą – didesnės porcijos užteks pietums, antro patiekalo nesinorės.

Reikės:

  • 0,5 kg NORFOS mėsinės šviežios maltos jautienos,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 1,8 l jautienos sultinio,
  • 1 indelio konservuotų pomidorų savo sultyse,
  • 1 arbat.š. džiovinto baziliko,
  • 1 arbat.š. džiovinto raudonėlio,
  • ½ arbat.š. pipirų,
  • 4 puodelių susmulkintų špinatų,
  • ½ puodelio tarkuoto Parmezano sūrio,
  • 2 puodelių makaronų kaspinėlių formos,
  • druskos pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Į puodą įpilkite šiek tiek aliejaus, pakepkite susmulkintą svogūną ir česnaką, sudėkite maltą jautieną, maišydami apkepkite.

  2. Supilkite sultinį.

  3. Sudėkite visus prieskonius, konservuotus pomidorus.

  4. Virkite apie 30 min., kol mėsa suminkštės ir sudėkite špinatus.

  5. Pabaigoje sudėkite makaronus ir pavirkite, kol suminkštės.

  6. Patiekdami į lėkštę įdėkite tarkuoto sūrio.

Jautienos išpjova su grybų padažu

Jautiena su grybų padažu / Shutterstock nuotr.

Lengvai ir greitai pagaminami kepsneliai su malonaus skonio tirštu padažu.

Reikės:

  • 2 vnt. NORFOS mėsinės šviežios jautienos išpjovos gabaliukų,
  • 4 valg .š. „Piemenėlio“ sviesto,
  • 1 puodelio pjaustytų pievagrybių,
  • 1 vnt. svogūno,
  • 1 valg. š. miltų,
  • ½ arbat. š. pipirų,
  • ½ arbat. š. druskos,
  • 2/3 puodelio mėsos sultinio,

Gaminimas:

  1. Keptuvėje išlydykite sviestą ir iškepkite išpjovą, kiekvieną pusę po 5-6 minutes. Atidėkite šiltai.

  2. Toje pačioje keptuvėje pakepkite svogūnus, grybus, miltus. Įpilkite sultinį, įberkite druskos ir pipirų. Maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.

  3. Į lėkštę įdėkite kepsnius ir užpilkite padažu.

Kinų virtuvės stiliaus jautienos troškinys

Jautienos troškinys / Shutterstock nuotr.

Azijietiški patiekalai pasižymi smulkiai supjaustytais ingredientais, kurių gausa sukuria nepakartojamus skonio derinius.

Reikės:

  • 0,8 kg NORFOS mėsinės šviežios jautienos sprandinės,
  • ¼ puodelio sojos padažo,
  • 2 valg.š cukraus,
  • 2 valg.š. krakmolo,
  • ½ arbat.š. tarkuoto imbiero,
  • 3 valg.š. aliejaus,
  • 1 vnt. raudono svogūno,
  • 1 vnt. paprikos,
  • 2 vnt. pomidorų.

Gaminimas:

  1. Jautieną supjaustykite siauromis juostelėmis.

  2. Užpilkite mėsą sojos padažu, cukrumi, krakmolu, imbieru. Pamaišykite, kol cukrus ištirps.

  3. Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite mėsą ir kepkite apie 3 min. Mėsą atidėkite šiltai.

  4. Toje pačioje keptuvėje pakepkite susmulkintus svogūnus, žiedais pjaustytą papriką, pabaigoje – stambiai pjaustytus pomidorus. Patroškinkite kelias minutes.

  5. Į daržoves sudėkite mėsą ir patroškinkite, kol mėsa suminkštės.

Kreminio padažo jautiena ant traškios duonos

Sumuštiniai su jautiena / Shutterstock nuotr.

Toks sumuštinis puikiai tiks vėlyviems pusryčiams. Duoną galite keisti tortilijos paplotėliu.

Reikės:

  • 0,5 kg NORFOS mėsinės šviežios maltos jautienos,
  • 2 puodelių pieno,
  • 3 valg. š. miltų,
  • 4 valg. š. sviesto,
  • 1 arbat. š. druskos,
  • ½ arbat. š. pipirų,
  • 1 pak. pusryčių duonos.

Gaminimas:

  1. Keptuvėje išlydykite sviestą, pakepinkite miltus, supilkite pieną ir maišykite, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska ir pipirais.

  2. Atskirai pakepkite maltą jautieną, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.

  3. Ant mėsos supilkite padažą ir dar patroškinkite.

  4. Paskrudinkite duoną, ant kiekvienos riekelės uždėkite jautienos su padažu.

Skanaus!