Du panašūs ir skirtingi – rūgpienis ir kefyras: kuo skiriasi ir kas žmones painioja

Kefyras / Shutterstock nuotr.
Kefyras / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Akimi nematomos bakterijos ir mielių kultūros, patekusios į šviežią pieną, nuveikia didelį darbą – pienas fermentuojasi, rūgsta, keičia savo tekstūrą ir skonį, kol tampa rūgpieniu ar kefyru ir atsiduria ant mūsų stalo. Du panašūs, bet kartu ir skirtingi produktai ypač mėgstami lietuvių. Mūsų apetitą patvirtina ir stulbinantys skaičiai – per dieną pieninė pagamina 30 tonų kefyro.

UAB „Rivona“ žiemos sezono metu pagamina iki 18 tonų kefyro, o vasarą iki 30 tonų kefyro per dieną. Sezoniškumui turi įtakos vasarą prasidedantis šaltibarščių bumas.

Rūgpienio skaičiai šiek tiek mažesni – pieninė per 2024 m pagamino 321 toną. „Kefyrą pirkėjai mėgsta labiau, todėl ir gamybos apimtys didesnės“, – sako UAB „Rivona“ technologė Neringa Varževičienė.

Kefyre daugiau bakterijų kultūrų, rūgpienis – švelnesnio skonio

Pasak technologės, kefyro ir rūgpienio gaminimo technologinis procesas yra toks pat, skiriasi tik raugo sudėtis: „Kefyro rauge yra kefyro grybelio kultūrų, grynų pienarūgščių bakterijų kultūrų ir mielių, kurios kefyrui suteikia pienarūgštį, gaivų aštroką skonį. Rūgpieniui raugas yra grynos pienarūgšių bakterijų kultūros ir yra švelnesnio pienarūgščio skonio. Skiriasi ir šių produktų tekstūra.“

Tad ką rinktis – kefyrą ar rūgpienį, skonio ir įpročio reikalas. N.Varževičienė sako, kad kefyrą dažniau renkasi vartotojai, kurie mėgsta intensyvesnį skonį, o rūgpienio gerbėjams patinka švelnesnis produktas.

Kefyras
Kefyras / 123RF.com nuotr.

Tinka net ir su marinuotais agurkėliais

Nuo seno tradiciškai tirštas rūgpienis buvo valgomas šaukštais su keptomis ar virtomis bulvėmis ar kitais bulviniais patiekalais. Taip pat iš jo gamindavo šaltsriubes. Vėlesniais laikais rūgpienį nukonkuravo kefyras.

Rūgpienyje yra kalcio, kalio, fosforo, B grupės vitaminų. Vienoje stiklinėje rūgpienio yra 7-8 gramai baltymų. Kefyre yra vitaminų C, K ir B grupės, mineralų – kalcio, fosforo, kalio, seleno, magnio, cinko ir vario. Kefyre esančios gerosios bakterijos skatina virškinimo sistemą, aminorūgštys padeda lengviau mesti svorį, stiprina imunitetą.

Kefyrą ir rūgpienį patartina vartoti kasdien. Pasak N.Varževičienės, šie produktai puikiai tinka su šviežiomis daržovėmis, pavasarinėmis salotomis.

Rūgpienis
Rūgpienis / Shutterstock nuotr.

„Netgi galima derinti ir su marinuotomis daržovėmis, nors atrodytų, kad jos nedraugauja su pieno produktais. Yra daug receptų, pavyzdžiui, šaltibarščiai su marinuotais agurkėliais, kuriuose šie produktai naudojami kartu. Išbandykite – patiks“, – sako technologė.

Gamyba užtrunka dvi paras

UAB „Rivona“ Alytaus pieninėje gaminant rūgpienį ir kefyrą, fermentacijos ir rūgimo procesas trunka apie 24 valandas, kol bakterijos ir mielės paverčia pieną į rūgštų gėrimą.

„Rivonos“ pieninėje gaminamas „Piemenėlio“ 2,5 proc. riebumo kefyras pilstomas į 500 ml ir 1000 ml plastikinius butelius ir vieno litro maišelius. Produktą iš butelių patogu naudoti, o jeigu pirkėjai ieško ekonomiškesnio varianto – perka maišeliais. Ir vienoje, ir kitoje pakuotėje kefyro kokybė ir skonis nesiskiria.

Taip pat gaminamas ir „Piemenėlio“ šaltibarščių 6 proc. riebumo kefyras, kuris populiariausias vasarą, kai prasideda šaltibarščių sezonas. Norint jį pagaminti, pilama papildomai grietinėlės, nes tokio riebumo pieno nėra. Šis kefyras pilstomas į litrinius maišelius, iš tokio kiekio patogu pagaminti šaltibarščius visai šeimai.

2,5 proc. riebumo rūgpienis taip pat pilstomas į vieno litro maišelius.

„Rivona“ pieno produktų gamykla Alytuje
„Rivona“ pieno produktų gamykla Alytuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tinka visos dienos valgiaraščiui

Su kefyru ir rūgpieniu galite pradėti dieną susiplakdami sveikuolišką kokteilį, pietums pasigaminti kefyre marinuotos vištienos, o vakare pasmaguriauti kefyro pyrago.

Su kefyru ir rūgpieniu galite užmaišyti tešlą blynams, kepti sausainius, keksiukus, pyragus. Iš kefyro gaminamos šaltos sriubos, užpilai daržovių salotoms, desertai su želatina.

Pusryčiams – energijos suteikiantis kefyro kokteilis

Geros dienos pradžia – kefyro gėrimas, kuris aprūpins organizmą proteinais, kalciu ir vitaminais B.

Reikės:

  • ½ puodelio avižinių dribsnių,
  • ½ puodelio „Piemenėlio“ 2,5 proc. kefyro,
  • ½ puodelio „Piemenėlio“ 2,5 proc. pieno,
  • 1 valg.š. ispaninio šalavijo sėklų,
  • 2 arbat.š. klevų sirupo,
  • ½ puodelio pjaustytų bananų.

Gaminimas:

  1. Paruoškite iš vakaro. Avižinius dribsnius užpilkite kefyru, pienu, sudėkite visus likusius ingredientus.
  2. Gerai išmaišykite ir padėkite į šaldytuvą.
  3. Ryte ant viršaus uždėkite vaisių gabaliukų.

Pietums – vištienos filė su kefyro marinatu

Kefyro marinatą paruošite akimirksniu, tiksliau nieko papildomai daryti nereikia, tik užpilti kefyru vištieną ir pagardinti prieskoniais.

Reikės:

  • 2 puodelių „Piemenėlio“ 2,5 proc. kefyro,
  • 3 valg.š. kario pastos,
  • 2 vnt. česnako skiltelių,
  • 2 arbat.š. šviežiai tarkuoto imbiero,
  • ½ arbat.š. druskos,
  • 4 vnt. vištienos filė.

Gaminimas:

  1. Vištieną užpilkite kefyru, įdėkite ir sumaišykite su kariu, druska, sutrintu česnaku ir imbieru.
  2. Marinuokite vištieną mažiausiai 2 valandas, geriausia palaikyti šaldytuve per naktį.
  3. Sudėkite filė ant kepimo skardos ir kepkite grilio rėžimu, kol gražiai apskrus. Kelis kartus apverskite.
  4. Patiekite su daržovių salotomis.

Vakarienei – spanguolių kefyro pyragas

Sveikuoliškas pyragas puikiai tinka vakarienei, nes jo sudėtyje – sveikatai palankūs pieno produktai.

Reikės:

  • ¾ puodelio „Piemenėlio“ 2,5 proc. kefyro,
  • 4 valg.š. „Piemenėlio“ sviesto,
  • 1 vnt. L dydžio kiaušinio,
  • 1 puodelio šaldytų spanguolių,
  • 2 puodelių miltų,
  • ½ puodelio rudojo cukraus,
  • 1 ½ arbat.š. kepimo miltelių,
  • ½ arbat.š. sodos,
  • ½ arbat.š. druskos,
  • 1 vnt. apelsino žievelės ir 2 valg.š. apelsino sulčių,
  • 1 arbat.š. vanilės ekstrakto.

Grazūrai:

  • ½ puodelio cukraus pudros,
  • 2 valg.š. apelsino sulčių,
  • 1 arbat.š. vanilės ekstrakto.

Gaminimas:

  1. Atskirame inde sumaišykite miltus, visus sausus ingredientus ir apelsino žievelę.
  2. Kitame inde išplakite kiaušinį, supilkite išlydytą sviestą, sumaišykite visus likusius ingredientus.
  3. Skystą tešlos dalį supilkite į miltus ir išmaišykite. Sudėkite sutrintas spanguoles.
  4. Supilkite tešlą į kekso formos indelį ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 min.
  5. Paruoškite glazūrą – į cukraus pudrą supilkite apelsino sultis ir vanilę, kaitinkite ant mažos ugnies, kol pudra ištirps. Užpilkite ant ką tik iškepto kekso ir leiskite atvėsti.

Šį pyragą skaniausia valgyti užsigeriant su pienu.