Grilio naujienos – didžiausiems gurmanams: marinuoti kepsniai, šašlykai ir šonkauliukai

Grilyje kepta mėsa / 123RF.com nuotr.
Grilyje kepta mėsa / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
2023-06-01 10:15
AA

Sulaukę šiltų ir saulėtų orų traukiame iš sandėliukų grilius ir kepsnines, kuriame laužą, kaitiname anglis. Kol kyla kvapnus dūmas, į pikniko krepšius krauname užkandžius, skanėstus ir žinoma, ruošiame marinuotą mėsą. Ką kepsime šį sezoną – marinuosime mėsą pagal laiko išbandytus receptus, ar eksperimentuosime, ieškosime naujų skonių? Mėsos ekspertai siūlo išbandyti marinuotos kiaulienos ir paukštienos naujienas.

Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, į „Norfą“ jau atėjo šiltasis sezonas: „Ypač tai jaučiasi mėsos skyriuje, kur savaitgaliais net pirkėjų eilės išsirikiuoja. Ypatingas pagyvėjimas ir kurortinėse vietose – Anykščių, Molėtų rajonuose, kur žmonės važiuoja į sodybas, iškylauja prie ežerų, todėl daugiau perka marinuotos ir šviežios mėsos gaminių.“

Marinuoti paukštienos ir kiaulienos gaminiai ruošiami „Norfos“ parduotuvių mėsinėse ir „Rivonos“ mėsos įmonėje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius

Dvi naujienos – kiauliena tailandietiškame ir kiniškame marinate

D.Bartošius pasakoja, kad „Norfos“ mėsinės šį sezoną pirkėjams siūlo dvi naujienas. Tai kiaulienos sprandinė be kaulo tailandietiškame padaže. „Kaip ir būdinga Azijos šalių virtuvei, šiame marinate derinami salstelėjęs ir aštresnis skoniai“, – sako mėsininkas.

Antra naujiena – sprandinė be kaulo kiniškame padaže. „Tai didesnis kepsnys, apie 1 kg svorio, skirtas kepti lauko kepsninėse. Priklausomai nuo dydžio kepa apie valandą“, – pristato D.Bartošius.

Šiais metais marinuotų gaminių asortimentą papildo kiaulienos sprandinė su kaulu tradiciniame žalios spalvos česnakiniame marinate. Tai daug metų iš prekybos neišeinantis marinato „topas“, anksčiau su juo buvo ruošiami gaminiai iš šoninės ir nugarinės.

Atnaujintas ir medaus garstyčių marinatas – papildytas žolelėmis. Su šiuo marinatu ruošiami kepsniai iš šoninės ir kumpio.

Grilyje kepti kepsniukai / 123RF.com nuotr.

Iš prekybos daug metų neišeinantis topas

Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, iš prekybos daug metų neišeinantis topas – kiaulienos sprandinė su kaulu tradiciniame žalios spalvos česnakiniame marinate: „Su česnakiniu marinatu ankstesniais metais buvo ruošiami gaminiai iš šoninės ir nugarinės, o šiais metais - iš sprandinės su kaulu.“

Grilio kepėjų laukia ir atsinaujinęs medaus garstyčių marinatas, kuris buvo naudojamas anksčiau, o dabar papildytas žolelėmis. „Su šiuo marinatu ruošiami kepsniai iš šoninės ir kumpio“, – komentuoja mėsininkas.

Pirkėjų mėgstami ir kiti marinuoti kiaulienos gaminiai – mentė su kaulu amerikietiškame marinate, tradicinio dūmo – barbekiu skonio. Taip pat nugarinės su kaulu kepsnys pipirų ir paprikos marinate. „Šis marinatas pasiteisino, nors be jokios egzotikos. Tinka tiems, kurie mėgsta papriką“, – sako „Norfos“ atstovas.

Grilyje keptas kepsnys / 123RF.com nuotr.

Naujas sezonas: marinuotos kalakuto ir anties šlaunelės

Marinuoti mėsos gaminiai ruošiami ir „Rivonos“ mėsos įmonėje. Pasak technologės Daivos Vaišvilienės, šaltuoju metų laiku marinuotų gaminių parduodama mažiau, tačiau net ir tuomet išlieka populiarūs marinuoti kiaulienos šonkauliai ir įvairios marinuotos vištienos dalys. „Pardavimai pastebimai pradeda didėti atėjus pavasariui. Pirkėjams jau siūlomi nauji išskirtinių skonių gaminiai, kuriais prekiausime visą sezoną“, – sako D.Vaišvilienė.

Pirkėjams siūloma išbandyti naujus gaminius: tai „Marinuota kalakuto šlaunelė“ obuolių – kario marinate ir „Marinuota anties šlaunelė“ spanguolių marinate.

Pasak technologės, „Rivonoje“ marinuotų gaminių asortimentas atnaujinamas kiekvieną sezoną, nes keičiasi vartotojų įpročiai ir skoniai: „Pastebime, kad pirkėjai vertina natūralų skonį. Šiais metais siūlome marinuotų gaminių su labai kokybiškais natūraliais itališkais marinatais.“

Nuo saldžiai aštrių vištienos sparnelių iki amerikietiško skonio kiaulienos

D.Vaišvilienė pasakoja, kad keičiantis vartotojų įpročiams ir skoniams, kuriamos naujos receptūros: „Ieškome naujų sprendimų, prieskonių, marinatų, tobuliname pakuotes. Naudojame kuo natūralesnius ir įvairesnius prieskonius, kad išgautume išraiškingą natūralų skonį. Šiemet atsirinkome labai kokybiškus natūralius itališkus marinatus. Prieš patenkant gaminiui į parduotuves keletą mėnesių vyksta kūrybos, bandymų ir daugkartinės degustacijos procesas“.

Grilyje keptos kulšelės / 123RF.com nuotr.

„Rivonos“ mėsinė pristato naujienas:

1. Marinuoti vištienos sparneliai MEDAUS – ČILI marinate. Pasak D.Vaišvilienės, tai pikantiško skonio sparneliai su trupučiu aštriaus čili.

2. Marinuotos viščiukų tulpelės VASAROS marinate – švelnaus, bet išraiškingo skonio.

3. Marinuotos viščiuko blauzdelės be sąnario PIKANTIŠKAI – švelnaus skonio, su žolelėmis.

4. Marinuoti kiaulienos sprandinės šašlykai KLASIKA – klasikinio skonio su svogūnais.

5. Marinuoti kiaulienos šoninės šašlykai su laukiniu česnaku – naujiena šoninės mėgėjams.

6. Marinuoti kiaulienos sprandinės šašlykai ITALIŠKAI – itališko skonio.

7. Marinuoti kiaulienos sprandinės kepsniai BBQ KANSAS – su itališku marinatu.

8. Marinuoti kiaulienos šonkauliukai BBQ AMERIKIETIŠKAI – išraiškingo skonio.

Grilyje kepti šonkauliukai / 123RF.com nuotr.

Pikantiškos skonio marinuotos kiaulienos sprandinės kepsnys

Jei norite mėsą marinuoti patys, labiau patyrusiems grilio kepėjams verta išbandyti šį receptą. Kiaulienos kepsniui ypatingą skonį suteikia rūkyta paprika ir specifinis grilio dūmo kvapas. Tinka visai šeimai ar draugų būriui – iškeptą mėsą supjaustykite porcijomis. Mėsa tobulai iškeps specialioje kepsninėje, kurioje galite reguliuoti temperatūrą.

Grilyje kepama mėsa / 123RF.com nuotr.

Reikės:

  • 1 kg NORFOS kiaulienos sprandinės,
  • 1 arb. š. medaus,
  • 1 arb. š. česnako granulių,
  • 2 valg. š. rūkytos paprikos,
  • 3 valg. š. sojos padažo,
  • žiupsnelio mėgstamų prieskoninių žolelių,
  • 100 ml aliejaus.

Garnyrui:

  • šviežių bulvių, mėgstamų daržovių.

Gaminimas:

  1. Paruoškite marinatą: aliejų sumaišykite su nurodytais ingredientais, sojos padažu.
  2. Mėsą įtrinkite marinatu.
  3. Pamarinuokite mėsą kelias valandas.
  4. Įkaitinkite kepsninę. Temperatūra turi pakilti iki 180 laipsnių.
  5. Mėsą suvyniokite į foliją ir kepkite apie 45 min.
  6. Pabaigoje foliją praskleiskite, kad mėsa gražiai apskrustų.
  7. Garnyrui išvirkite šviežių bulvių. Perpjaukite pusiau ir apkepkite ant grilio.
  8. Kepsnį patiekite su bulvytėmis ir šviežiomis daržovėmis.

Ant grilio kepta viščiuko „išklotinė“ traškia plutele

Plokščiam viščiukui neretai dar suteikiamas kartvelų virtuvėje naudojamas terminas „tabaka“, nors tai nebūtų visiškai tikslu. Šis viena plokštuma suformuotas viščiukas tik savo forma primena „tabaka“, o marinavimo ir kepimo būdas – kitoks, pritaikytas gaminti grilyje.

Grilyje keptas viščiukas / 123RF.com nuotr.

Ingredientai:

  • 1 NORFOS viščiuko.

Marinatui:

  • 2 l vandens,
  • 140 g druskos,
  • 50 g cukraus,
  • 1 vnt. česnako,
  • pipirų,
  • 2 valg. š. citrinos sulčių,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • šakelė rozmarino.

Gaminimas:

  1. Nurodytame vandens kiekyje ištirpinkite druską, cukrų ir pamerkite viščiuką. Palaikykite šaldytuve apie 1 val.
  2. Paruoškite marinatą: susmulkinkite česnaką, sutrinkite su druska, įpilkite citrinos sulčių ir aliejaus, įberkite pipirų pagal skonį, smulkiai sukapokite rozmariną ir viską kartu sumaišykite.
  3. Išimkite viščiuką iš vandens, nusausinkite, įpjaukite krūtinėlę ir išskleiskite mėsą į vieną plokštumą. Įtrinkite viščiuką marinatu iš visų pusių. Padėkite šaltai apie 1 val.
  4. Įkaitinkite grilį ir padėkite viščiuką ant grotelių odele žemyn.
  5. Kepkite apie 10–15 min., kol odelė gražiai apskrus.
  6. Apverskite ir toliau kepkite 20–30 min.
  7. Norėdami įsitikinti, ar viščiukas iškepė, pamatuokite temperatūrą storiausioje mėsos vietoje – ji turi siekti 80 laipsnių.
  8. Iškeptą viščiuką palaikykite šiltai apie 10 min, ir tik tada pjaustykite porcijomis.
  9. Garnyrui geriausiai tinka gaivios šviežių daržovių salotos.

Saldžiarūgščio skonio minkštučiai kiaulienos kepsneliai

Kiaulienos kepsneliai ant grotelių ir žarijų paįvairins tradicinių šašlykų meniu. Patogiausia nusipirkti sveriamos mėsos tiek, kiek bus valgytojų – vienam žmogui pakanka apie 200 g mėsos, o labai išalkusiam skaičiuokite 300 g mėsos.

Marinuotas kepsniukas / 123RF.com nuotr.

Ingredientai:

  • 500–600 kg NORFOS kiaulienos nugarinės,
  • 2–3 česnako skiltelių,
  • 3 valg. š. sojos padažo,
  • 2 valg. š. aliejaus,

Glazūrai:

  • 3 valg. š. citrinos sulčių,
  • 2 valg. š. rudojo cukraus,
  • 1 arb. š. aitriosios paprikos,
  • pipirų, druskos pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Pirmiausia paruoškite marinatą: sumaišykite sojos padažą, sutraiškytus česnakus, aliejų.
  2. Kiaulieną supjaustykite kepsneliais, pabarstykite pipirais, druska ir įtrinkite marinatu.
  3. Pamarinuokite mėsą kelias valandas arba palaikykite šaldytuve per naktį.
  4. Įkaitinkite grilį ir kepkite mėsą ant grotelių, vidutinės kaitros apie 10 min. kiekvieną pusę.
  5. Paruoškite glazūrą: indelyje sumaišykite citrinos sultis, cukrų, aitriosios paprikos granules. Išmaišykite, kad cukrus ištirptų, jei reikia, įpilkite šiek tiek vandens. Baigiant kepti patepkite glazūra mėsą.

Skanaus!