Geriausi iš geriausių: 5 laiko patikrinti jautienos receptai iš viso pasaulio

Naminė pica su jautiena / 123RF.com nuotr.
Naminė pica su jautiena / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
2023-05-11 17:42
AA

Iš jautienos galima pagaminti viską – pradedant egzotiškais užkandžiais, sočiais blyneliais, sunkesnės kategorijos troškiniais ir baigiant populiariais šiaurietiškais kukuliais bei Italijos saule dvelkiančia pica. Kviečiame pasigaminti laiko patikrintus populiariausius patiekalus, kuriuos žmonės gamina visame pasaulyje.

Net ir tobuliausias receptas negarantuos gurmaniško patiekalo, jeigu nusipirksite nekokybiškos jautienos. Nepasikliaukite atsitiktiniais prekeiviais, parduodančiais neaiškios kilmės jautieną.

„Norfa“ pelnė pirkėjų pasitikėjimą, kadangi čia parduodama lietuviška ir visada šviežia jautiena. Skerdiena paruošiama„Rivonos“ mėsinėje Šilalės rajone. Pasak technologės Daivos Vaišvilienės, gyvuliai perkami iš nuolatinių tiekėjų, mėsa išpjaustoma ir pristatoma į visas „Norfos“ parduotuves pagal užsakymo poreikius. Pirkėjus jautiena pasiekia per kelias valandas, todėl visada šviežia.

„Per mėnesį mėsinėje išpjaustoma 60 tonų jautienos. Mėsa ruošiama iš mėsinių veislių galvijų: limuzinų, angusų, šarolių, sementalių ir kt. Šių veislinių galvijų mėsa yra minkštesnė, greičiau pagaminama“, – pabrėžia D.Vaišvilienė.

Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Pirkėjai jau įprato „Norfos“ parduotuvėse ieškoti sausai brandintos jautienos – įrengtose brandinimo spintose mėsa ruošiama 21 dieną. „Kai brandinimo procesas pasibaigia, išpjova, nugarinė ir antrekotas be kaulo supjaustoma porcijomis ir greitai parduodama. Tai riboto kiekio produktas“, – sako „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius.

Sausas brandinimas suardo mėsos baltymus ir tarpraumenines skaidulas, todėl mėsa tampa minkštesnė, geresnio skonio, lengviau virškinama.

„Rivonos“ mėsinėje ruošiama šlapio brandinimo jautiena vakuuminėje pakuotėje mėsa laikoma 8 dienas. Šlapio brandinimo antrekotas ir nugarinė tinka kepsniams, o sprandinė ir mentė – troškinimui, malimui.

Troškinta jautiena su imbiero poskoniu

Troškinta jautiena – improvizacijoms imlus patiekalas. Vienus ingredientus lengvai galite keisti kitais, tinka viskas, ką randate savo šaldytuve. Išbandykite jautieną su Azijos virtuvės karaliumi – imbieru. Jo išraiškingas aštrumas jautienai suteikia nepakartojamą skonį.

Troškinta jautiena / 123RF.com nuotr.

Reikės:

  • 300 g NORFOS brandintos jautienos,
  • 400 g ryžių,
  • 1 paprikos,
  • 1 morkos,
  • 1 svogūno,
  • gabalėlio imbiero šaknies,
  • sezoninių žalumynų.

Marinatui:

  • 1 arbat. š. miltų,
  • 1 arbat. š. majonezo,
  • 1 valg. š. sojos padažo.

Gaminimas:

  1. Išvirkite ryžius.
  2. Sumaišykite marinatą: sojos padažą sumaišykite su majonezu, miltais.
  3. Gabaliukais supjaustykite jautieną ir užpilkite marinatu. Leiskite pastovėti
  4. Į gilią keptuvę įpilkite aliejaus, gerai įkaitinkite ir sudėkite jautienos gabaliukus. Kepkite keletą minučių nuolat maišydami.
  5. Mėsą išimkite ir padėkite atskirai.
  6. Į keptuvę sudėkite supjaustytas daržoves. Kai suminkštės – ant viršaus sudėkite virtus ryžius. Pagardinkite druska ir pipirais.
  7. Kartu su daržovėmis ir ryžiais sumaišykite jautieną ir patroškinkite, kol mėsa suminkštės.
  8. Baigus kepti ant viršaus užberkite sezoninių žalumynų.

Lietiniai su jautienos įdaru iš lietuviškos sodybos

Blynai paplitę visame pasaulyje, skiriasi tik jų pavadinimai. Ar lietinius galima priskirti lietuviškai virtuvei – klausimas, tačiau pavadinimas tikrai lietuviškas, teisingai nusakantis blynų kepimo procesą, kai tešla liejama keptuvėje.

Lietiniai su jautiena / 123RF.com nuotr.

Reikės:

Įdarui:

  • 600 g NORFOS jautienos, virtos ir sumaltos,
  • 1 svogūno,
  • 200 g grietinėlės,
  • žiupsnelio druskos, pipirų,
  • žiupsnelio džiovinto raudonėlio.

Blynų tešlai:

  • 4 kiaušinių,
  • 1 stiklinės pieno,
  • 1 stiklinės miltų,
  • 4 valg. š. sviesto.

Gaminimas:

  1. Pirmiausia paruoškite lietinių blynų tešlą: išplakite kiaušinius, supilkite pieną, lydytą sviestą, miltus ir išplakite vientisą skystą tešlą. Įberkite šiek tiek druskos.
  2. Leiskite tešlai pastovėti pusvalandį, kad išbrinktų miltai. Jei tešla per daug sutirštėja, įpilkite papildomai pieno arba vandens. Kuo skystesnė tešla, tuo plonesnius lietinius iškepsite.
  3. Iš anksto išvirkite jautieną, sumalkite, pagardinkite druska ir pipirais, įberkite raudonėlių, supilkite grietinėlę ir viską išmaišykite.
  4. Kepkite blynus: įkaitinkite keptuvę, patepkite riebalais, įpilkite kelis šaukštus tešlos ir sukiodami keptuvę tolygiai paskleiskite. Kai viena pusė apkeps, blyną apverskite.
  5. Ant lietinio dėkite po kelis šaukštus mėsos įdaro ir sulankstykite norimą formą.
  6. Suformuotus lietinius pakepkite keptuvėje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Švediški jautienos kukuliai, paskendę baltame padaže

Kur bekeliautume – į Skandinaviją, Azijos šalis, JAV, Vokietiją ar Italiją, galime paragauti mėsos kukulių su skirtingu nacionaliniu koloritu. Švediški kukuliai vieni iš populiariausių, patiekiami su baltu padažu ir bulvių koše.

Mėsos kukuliai / 123RF.com nuotr.

Reikės:

  • 800 g NORFOS smulkintos jautienos,
  • 200 ml pieno,
  • 2 kiaušinių,
  • 2 bandelių,
  • 1 svogūno,
  • žiupsnelio tarkuoto muskato,
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Padažui:

  • 1 valg. š. sviesto,
  • 2 valg. š. miltų,
  • 300 ml jautienos sultinio,
  • 1 valg. š. grietinės.
  • 1 svogūno,
  • druskos, pipirų,
  • bulvių košės.

Gaminimas:

  1. Į dubenį sudėkite mėsą, piene išmirkytas bandeles, įmuškite kiaušinius, įberkite muskato, druskos, pipirų. Pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūnus ir viską gerai išmaišykite.
  2. Suformuokite kukuliukus ir iš visų pusių trumpai apkepinkite keptuvėje, kol švelniai apskrus.
  3. Paruoškite padažą: keptuvėje išlydykite sviestą, pakepinkite susmulkintą svogūną, įberkite miltus ir maišydami pakepkite. Supilkite sultinį ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės.
  4. Paruoštą padažą supilkite į kepimo indą. Ant viršaus sudėkite jautienos kukulius.
  5. Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
  6. Patiekite su bulvių koše.

Meksikietiški nachos su sočia jautiena, kukurūzais ir pupelėmis

Ypač sotus, turtingas skoniais, spalvomis ir kvapais užkandis, kuris gali būti patiektas ir kaip pagrindinis patiekalas. Patiekiamas ant stalo su tuo pačiu indu, kuriame kepė ir visi valgytojai skanauja kartu. Galima imti rankomis po vieną traškutį, pakabinant kaip šaukštu mėgstamiausias daržoves ir norimą kiekį padažo.

Meksikietiški nachos su jautiena, kukurūzais ir pupelėmis / 123RF.com nuotr.

Reikės:

  • 200 g NORFOS maltos jautienos,
  • 1 skiltelės česnako,
  • 4 tortilijų,
  • 3 valg. š. konservuotų kukurūzų,
  • 3 valg. š. konservuotų pupelių,
  • 3 arbat. š. takos prieskonių,
  • 1 pakuotės kukurūzų traškučių,
  • 150 g čederio sūrio,
  • 1 avokado,
  • 1 pomidoro,
  • 2 konservuotų jalapenų,
  • 1 žaliosios citrinos,
  • ryšulėlio šviežios kalendros ar kitų mėgstamų žalumynų.

Padažui:

  • 4 valg. š. graikiško jogurto,
  • 1 valg. š. žaliosios citrinos sulčių,
  • 1 skiltelės česnako,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas:

  1. Įkaitiname keptuvėje aliejų ir apkepame jautieną. Įdedame trinto česnako, sudedame kukurūzus ir pupeles. Suberiame tako prieskonius, paskaniname druska ir pipirais.
  2. Paruošiame padažą: sumaišome visus nurodytus ingredientus.
  3. Atskirai sutriname avokadą ir sumaišome su žaliosios citrinos sultimis, įberiame druskos ir pipirų.
  4. Paruošiame likusius ingredientus – supjaustome pomidorus, jalapenus, žalumynus.
  5. Į kepimo formą sudedame traškučius, ant viršaus supilame mėsą su pupelėmis ir kukurūzais, sudedame pomidorus, jalapenus. Apibarstome tarkuotu sūriu.
  6. Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių ir kepame apie 10 min.
  7. Baigus kepti aptepame trintu avokadu, apibarstome žalumynais, užpilame padažu.

Naminė pica su jautienos kąsneliais

Namuose kepta pica šiek tiek užima laiko, kol pakyla tešla, tačiau po to viskas vyksta greitai. Kol kildinate tešlą, susipjaustykite daržoves, sutarkuokite sūrį – beliks tik pakepti jautieną. Naminė pica verta visų pastangų tai suprasite, pamatę dėkingumo kupinas valgančiųjų akis.

Naminė pica su jautiena / 123RF.com nuotr.

Reikės:

Pagrindui:

  • 250 g miltų,
  • 150 ml šilto vandens,
  • 1 valg. š. aliejaus,
  • 3 g sausų mielių,
  • 0,5 arbat. š. cukraus.

Įdarui:

  • 250–300 g NORFOS brandintos jautienos,
  • 200 g sūrio,
  • 1 paprikos,
  • 1 raudono svogūno.
  • saujelės gražgarsčių,
  • 50 ml pomidorų ar kito mėgstamo padažo.

Gaminimas:

  1. Paruoškite mielinę picos tešlą: mieles ištirpinkite keliuose šaukštuose šilto vandens, įdėkite šiek tiek cukraus, miltų ir išmaišykite iki vientisos masės. Padėkite šiltai pakilti.
  2. Miltus persijokite, sumaišykite su mielėmis, druska, aliejumi. Pilkite vandenį ir maišykite, kol tešla nelips prie rankų.
  3. Pastatykite tešlą šiltai apie 2 val., kad pakiltų.
  4. Kai tešla pakyla, ant stalviršio paberkite miltų ir iškočiokite picos pagrindą. Perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  5. Picos pagrindą patepkite pomidorų padažu ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 min.
  6. Įkaitinkite keptuvę ir kepkite jautieną iš abiejų pusių po 2–3 minutes.
  7. Iškeptą mėsą supjaustykite juostelėmis, dėkite ant picos pado, sudėkite riekelėmis supjaustytą svogūną, juostelėmis – papriką, užberkite tarkuoto sūrio.
  8. Kepkite apie 10 minučių.
  9. Ant iškeptos picos uždėkite gražgarsčių.

Skanaus!