Mėsos kepimo gudrybės – pavyks net pradedantiesiems

Gardžiai iškepti didkepsniai / Shutterstock nuotr.
Gardžiai iškepti didkepsniai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Ne viena šeimininkė bando įminti mįslę, kaip iškepti mėsą, kad ši būti sodraus skonio ir sultinga. Tai nėra taip sudėtinga, bet reikia žinoti keletą gudrybių.

Prieš kepant

Jie norite, kad mėsa išsaugotų visas maistines savybes ir būtų sultinga, atšildykite tik natūraliai – ne karštu vandeniu ir jokiu būdu ne mikrobangų krosnelėje.

Šviežią mėsą bus kur kas lengviau pjaustyti, jei prieš gamindami palaikysite valandą kitą šaldytuve.

Nuplauta mėsa greičiau genda, tad plaukite prieš pat gamindami. Plaukite greitai ir trumpai, o nuplovę iškart supjaustykite. Be to, nepamirškite nusausinti, nes šlapia prasčiau kepa.

Perpjautos mėsos gaminiai pjūvio vietoje neapdžius, jei jas patepsite aliejumi ar sviestu. Tai ne tik neleis apdžiūti, bet dar ir suteiks malonaus prieskonio.

Kepsniams paruošta mėsa
Kepsniams paruošta mėsa / Fotolia nuotr.

Kepimo laikas

Mėsos kepimo laikas priklauso nuo jos rūšies. Pavyzdžiui, kumpį apskrudinkite ir kepkite orkaitėje, padengtoje folija. O štai mentę pakepti reikėtų ilgiau, tada ji bus kur kas skanesnė.

Kepant bet kokios rūšies mėsą, pagardinkite tik druska ir visai neberkite kitų prieskonių. Įsitikinsite, kad tada atsiskleidžia tikrasis mėsos skonis. Taip pat sūdykite prieš pat kepimą arba jau iškepus, nes sūrumas ištraukia iš mėsos sultis.

Privalu nuolat stebėti kepimo procesą – nepalikite mėsos gabalo kepti savaime. Įprastai kiaulienos kilogramas kepa maždaug 45 minutes.

Keptuvė ir orkaitė

Taip pat svarbu kepti labai gerai įkaitintoje keptuvėje. Jokiu būdu nedėkite į gerai neįkaitintą keptuvėje aliejų ar orkaitę.

Jei jūsų orkaitė kaista netolygiai ir per stipriai įkaista jos apačia, skardą išklokite folija.

Mėsa bus kur kas sultingesnė, jei didelį jos gabalą iš pradžių kepsite aukštoje temperatūroje, kad užsivertų mėsos poros, o po to, kai apskrus viršus, kepkite žemesnėje temperatūroje.

Norite minkštesnė ir sultingesnės? Pabandykite pašlakstyti šlakeliu brendžio ar konjako.

Kaip suminkštinti?

Teigiama, kad nedidelis rūgšties kiekis mėsą minkština, o daugiau rūgšties ją kietina.

Vištienai ir avienai minkštinti rinkitės citriną. Kiaulienos, jautienos išpjovos ar vištienos filė nemarinuokite. Tik pasūdykite, o gardinkite kepimo metu. Tada mėsa nepraras sultingumo.

Susiruošėte kepti kiaulienos kumpį? Atminkite, kad jį reikia ilgiau marinuoti. Gali prireikti net paros laiko.

Jei kepate kiaulieną, jautieną ar vištieną, neskubėkite pjaustyti. Leiskite šiek tiek pastovėti. Taip mėsa išlaikys sultingumą.

Jei sumanėte kepti lauke

Kepsniams paruošta mėsa
Kepsniams paruošta mėsa / Fotolia nuotr.

Vos tik pakutenus saulės spinduliams, nekantriausieji jau skuba kepti mėsą lauke. Vieni renkasi kepti ant grotelių. Tačiau reikia atsiminti, kad geriau pjaustyti nedideliais gabalėliais. Kuo plonesnis kepamos mėsos gabalėlis, tuo mažesnė tikimybė sudeginti.

Kepdami ant iešmo, prisiminkite keletą taisyklių. Mėsos niekada nekepkite šaltos, ką tik išimtos iš šaldytuvo. Atšildykite iki kambario temperatūros. Atminkite, kad kuo mėsa yra šiltesnė, tuo lengviau įkais tik ne tik paviršius, bet ir vidus.

Norite kad mėsa būtų traški? Tada įkaitinkite kepsninę ar šašlykinę kiek tik galite. Bet labai svarbu vartant mėsą, jos nespausti. Jei tai darysite, išbėgs visos sultys, o mėsa liks sausa. Ir atminkite, kad šlapia mėsa sunkiau kepa, tad jei ją marinavote, nusausinkite.

TAIP PAT SKAITYKITE: Grilio sezonas prasideda!