Pieno produktai išgelbės bet kokią vakarienę: ką iš jų gaminti?

Pieno skyrius / Shutterstock nuotr.
Pieno skyrius / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Daugelis be pieno produktų negali įsivaizduoti savo gyvenimo: labai dažnai jais gardžiuojamės rytais, nevengiame šiais produktais mitybą praturtinti ir dienos metu. Pieno produktai ne tik gardūs ir mėgstami visų šeimos narių, bet ir gausūs naudingųjų medžiagų, kurios prisideda prie viso kūno gerovės. Šie produktai dėl juose esančių pagrindinių maistinių medžiagų – baltymų, riebalų ir angliavandenių – taip pat suteikia mums energijos.

Vis tik dažnas pristinga idėjų, kokiais būdais reikėtų įtraukti pieno produktus į mitybą, ką maistingo ir gardaus galima iš jų pasigaminti. Aptarsime, kokią pieno produkciją galima rasti „Norfos“ prekybos centruose ir parekomenduosime, ką iš jos pasigaminti.

„Norfa“ asortimente kiekvieno poreikius ir skonį atitinkantys pieno produktai

Pieno produktų dabar patogu įsigyti visuose prekybos centruose, tačiau „Norfos“ parduotuvės pasižymi itin aukštos kokybės ir švelnaus skonio produktais iš pieno. Apie 80 procentų Alytuje esančios „Rivona“ pieninės produkcijos išvežama į „Norfos“ parduotuves.

„Rivonos“ pieno produktus jau spėjo įvertinti „Norfos“ pirkėjai, o produktai išsaugo savo populiarumo pozicijas dėl pieninės darbuotojų atsakingo ir su meile atliekamo darbo. Alytuje veikiančią pieninę „Norfa“ įsigijo dar 2004 m., per šį laiką įmonė labai patobulėjo, buvo modernizuotos gamybos linijos.

Šiandien sklandžią pieninės veiklą užtikrina nauja garo katilinė, kuri dalyvauja visoje pieno produktų gamyboje. Ši įranga ne tik užtikrina sklandų, greitą darbą, bet ir leidžia sutaupyti apie 50 procentų dujų kiekio.

Alytaus pieninės „Rivona“ technologas Linas Sieniutis teigia, kad jų gaminamus pieno produktus pirkėjai vertina dėl gero kainos ir kokybės santykio bei gardaus skonio. Kokius produktus šiandien „Norfos“ pirkėjai gali rasti parduotuvės asortimente?

„Šiuo metu Alytaus pieninė gamina nemažai pieno produktų, atitinkančių kiekvieno poreikius ir skonį: įvairių riebumų geriamą pieną, geriamą pieną be laktozės, grietinėlę, kefyrą, rūgpienį, raugintas pasukas, išrūgų gėrimą, raugintų pasukų gėrimą, įvairių riebumų grietinę, geriamą jogurtą, jogurtą be laktozės, natūralų jogurtą, jogurtus su įvairiais priedais, sviestą. Taip pat gaminame fermentinį Gouda ir Tilsit tipo sūrį, lydytą tepamą sūrį. Iš varškės produktų – įvairių riebumų varškę ir varškės sūrius, varškę be laktozės. Gaminame ir 18 skirtingų rūšių valgomųjų ledų“, teigia L.Sieniutis.

Linas Sieniutis / Juliaus Kalinsko nuotr.
Linas Sieniutis / Juliaus Kalinsko nuotr.

Pieno produktų populiarumą tarp pirkėjų labai veikia sezoniškumas. Vieni produktai pirkėjus labiau traukia vasarą, o kiti šaltuoju metų sezonu.

„Šaltojo sezono metu daugiausia parduodame varškės, varškės sūrių ir riebios grietinės. Jie tinkami ir sotesniems, labiau kūną sušildantiems patiekalams gaminti. Šiltesniu sezonu daugiausia parduodame kefyro, šaltibarščiams gaminti skirti kefyro, mažesnio riebumo grietinių ir, žinoma, valgomųjų ledų. Tačiau didelis kiekis sviesto parduodamas nepriklausomai nuo metų sezono“, sako technologas.

Atsižvelgiant į pirkėjų poreikius – naujoji produkcija be laktozės

„Rivona“ stebina moderniais išskirtinės kokybės pieno produktų gamybos būdais. Alytaus pieninėje naudojama nauja moderni įranga leidžia užtikrinti aukščiausią gaminių kokybę, pagaminti produktus pagal tradicines receptūras.

Pieninės atstovai taip pat stengiasi nuolat atsižvelgti į kintančius vartotojų poreikius. Pristatyti naujausią pieno produktų liniją, gaminamą be laktozės, poreikis atsirado gavus signalą iš vartotojų, kad visuomenėje daugėja tokio produkto poreikis.

„Pasaulyje daugėjant žmonių, kurie negali vartoti laktozės turinčių produktų, pienas be laktozės tampa vis populiaresnis. Toks pienas ar jo produktai skiriasi tik savo gamybos būdu, o naudingųjų medžiagų kiekis išlieka toks pat. Mes pirkėjams jau galime pasiūlyti geriamą pieną, jogurtą, varškę ir grietinę be laktozės. Artimiausiu metu lentynose pasirodys ir kefyras be laktozės, kuris, tikėtina, bus itin mėgstamas produktas vasaros sezonu“, teigia L.Sieniutis.

Varškė, sviestas, fermentinis sūris, grietinėlė idealūs ingredientai kvapniam vakarienės patiekalui

Patiekalai vakarienei iš pieno produktų yra ne tik gardūs, bet ir lengvai virškinami, tinka visai šeimai. Kiekvienas savo šaldytuve turėtų turėti varškės, sviesto, fermentinio sūrio ir grietinėlės šie skoninėmis savybėmis skirtingi pieno produktai gali tapti subalansuotos vakarienės akcentais.

Varškė puikiai tinka įvairiausiems patiekalams gardinti, neutralus jos skonis tinka tiek sūriems, tiek saldiems patiekalams. Varškė baltyminis produktas, kurio naudingąsias medžiagas organizmas įsisavina geriau nei mėsos ar žuvies. Varškės baltymai yra „ilgo veikimo“, todėl varškės produktus galima drąsiai valgyti ir vakare.

Sviestas, kuris dažnai randamas kiekvieno šaldytuve, idealiai tinka tiek kasdieniams vakarienės patiekalams, tiek gurmaniškiems kulinariniams eksperimentams. Saikingai juo pagardinus patiekalus, sviestas suteiks jiems švelnesnį, malonesnį skonį, papildomo tekstūriškumo. Sviestas naudojamas kepti, skrudinti, puikiai tinka gardinti sriubas, troškinius, kepinius.

Fermentiniai sūriai ne tik lengviau virškinami nei kiti sūriai, bet ir gali būti itin plačiai naudojami. Fermentiniai sūriai taip pat puikiai lydosi, juos galite naudoti įvairiems karštiems ir šaltiems patiekalams gardinti. Na, o grietinėlė puikiai tinka tikrai ne tik desertams ar tortams. Ji suteikia ypatingą skonį troškiniams, padažams, kai kuriems mėsiniams patiekalams. Tiesa, geriau rinktis grietinėlę be pridėtinio cukraus, tuomet ji tiks ir saldiems, ir nesaldiems patiekalams.

Siūlome jums pasigaminti keletą patiekalų vakarienei iš varškės, sviesto, fermentinio sūrio ir grietinėlės. Tinkami tiek kaip pagrindinis patiekalas, tiek kaip užkandis ir desertas.

Įdaryta vištienos krūtinėlė su smidrais ir sūriu

Ingredientai

  • 150 gramų „Piemenėlio“ fermentinio sūrio „Gouda“
  • 2 vienetai vištienos krūtinėlės
  • 20 vienetų smidrų

Marinatui:

  • 80 mililitrų „Piemenėlio“ grietinėlės
  • 3 šaukštai sojos padažo
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas garstyčių
  • 1 šaukštelis paprikos miltelių
  • Pagal skonį maltų juodųjų pipirų, pagal skonį druskos

Gamybos būdas

Marinatui į dubenį supilti grietinėlę, sojos padažą, įdėti garstyčių, įberti druskos, pipirų, paprikos miltelių ir išmaišyti. Vištienos krūtinėles perpjauti pusiau, tuomet gausite keturias dalis. Vištienos krūtinėleje reikia padaryti 4-5 įpjovas per krūtinėlės plotį, neįpjaunant iki galo. Vištieną sudėti į dubenį su marinatu ir palikti marinuoti bent 30 minučių. Į kepimo indą sudėti vištieną. Į įpjovas sudėti smidrus. Kepti įkaitintoje iki 200 C laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 minučių. Tuomet ant mėsos suberti sūrį ir kepti dar apie 10 minučių tol, kol vištiena iškeps.

Varškės užtepėlė su kumpiu ir agurkėliais

Ingredientai

  • 180 gramų „Piemenėlio“ varškės 9 proc. riebumo
  • 100 gramų kumpio
  • 2 vienetai kiaušinių (kietai virtų)
  • 4 vienetai marinuotų agurkų
  • 1 šaukštas majonezo (arba graikiško jogurto)
  • 1 sauja svogūnų laiškų (smulkiai supjaustytų)
  • 1 skiltelė česnako
  • Pagal skonį druskos, maltų juodųjų pipirų

Gamybos būdas

Kumpį ir kiaušinius sutarkuoti. Agurkus supjaustyti mažais kubeliais, svogūno laiškus susmulkinti. Viską sudėti į dubenį ir įspausti česnako. Dėti majonezą, varškę, berti druską, pipirus ir gerai išmaišyti.

Sluoksniuotas grietinėlės kremo desertas su braškėmis

Ingredientai

  • 250 ml „Piemenėlio“ grietinėlės
  • 100 g „Piemenėlio“ sviesto
  • 100 g sausainių
  • Cukraus (pagal skonį)
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 250 ml mascarponės sūrio
  • Cukraus pudros (pagal skonį)
  • Citrinos žievelės, tarkuotos
  • 100-200 g braškių

Gamybos būdas

Sumalkite sausainius, sutrinkite juos su cukrumi, žiupsneliu druskos. Sumaišykite su tirpdytu sviestu iki kol išgausite trupinius. Suplakite riebią grietinėlę, atskirai suplakite maskarponės sūrį su cukraus pudra ir tarkuota citrinos žievele. Sumaišykite maskarponės sūrį ir grietinėlę iki vientisos konsistencijos. Sudėkite į taures ar vieną gilų indą sausainių trupinius, kremą ir pjaustytas braškes, pakartodami kelis kartus sluoksnius. Padėkite į šaldytuvą 1 valandai.

Skanaus!