Šventiniai kiaulienos patiekalai: mėsininko patarimai, kaip iškepti tobulą kepsnį

Jei per Velykas laukiate daug svečių, pakvietėte ne tik šeimos narius, bet ir draugus, šventinis stalas turi būti gausus, patiekalai gražiai patiekti ir gurmaniško skonio. Žinoma, visų dėmesio centre – viliojančiai kvepiantis kiaulienos kepsnys. Kokį gaminsite šiais metais – eksperimentuosite ar laikysitės tradicijų, kepdami pagal jau išbandytą, savo mėgstamą receptą? Susiplanuokite viską iš anksto, kad galėtumėte be streso pasimėgauti procesu – su meile ir gera nuotaika pagaminti patiekalai daug skanesni!
Pirmiausia reikėtų atsakyti į svarbiausią klausimą – koks bus pagrindinis mėsiškas patiekalas? Sultingas, minkštas sprandinės kepsnys, liesesnis nugarinės vyniotinis su gardžiais įdarais, riebaliukais blizgantis keptas kumpis ar subtilus išpjovos delikatesas?
„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius skuba į pagalbą – jo patarimai pravers visiems, kurie ruošia šventinį stalą.
Populiariausių kiaulienos dalių trejetukas
„Norfos“ parduotuvių mėsos skyriaus vitrinose – didelis šviežios kiaulienos pasirinkimas. Norisi ir to, ir ano, tad geriausia jau iš anksto žinoti, ko norėsite. D.Bartošius siūlo atkreipti dėmesį į pagrindines, tinkamiausias šventiniam kepsniui kiaulienos dalis – nugarinę, sprandinę ir išpjovą.
„Kiaulienos nugarinė – tai viena populiariausių dalių. Ji minkšta, kiek sausesnė, mažiau riebi nei kitos dalys, todėl puikiai tinka kepti visą gabalą. Nugarinė idealiausia mėsa gaminti vyniotiniams su įvairiais sultingais daržovių priedais, riebių lašinukų inkliuzais“, – sako mėsininkas.
Kiaulienos sprandinė yra kiek riebesnė, todėl kepsnys bus ypač sultingas ir skanus. Sprandinę galite kepti ir orkaitėje, ir ant grilio.
Kiaulienos išpjova – liesesnė dalis, visiškai neturinti riebalų, taip pat puikiai tinkama velykiniam kepsniui.
„Išpjovos raumenys labai minkšti, juose beveik nėra jokio jungiamojo audinio ar sausgyslių. Ruošiant šią mėsos dalį, tereikia pašalinti plėvelę, supjaustyti riekelėmis, pabarstyti druska, pipirais ir iš karto galima kepti“, – pataria mėsininkas.
Rinkitės geriausią ir šviežiausią mėsą
Renkantis kiaulieną, D.Bartošius pataria įvertinti mėsos išvaizdą: spalva turi būti šviesiai rausva, paviršius neapdžiūvęs, nesukietėjęs, drėgnas, o kvapas – malonus. Jei kiauliena su odele, ji turi būti sausa, nelipni.
Šviežumą galima patikrinti ir paspaudus pirštu – raumenų skaidulos turi būti stangrios ir elastingos.
Gardus velykinis kepsnys pavyks tik iš šviežios ir kokybiškos mėsos. „Norfos“ prekybos tinklo parduotuvėse visada parduodama šviežiai paruošta mėsa, nes pristatoma tiesiai iš mėsos cecho „Rivona“, kuriame naudojant pažangią įrangą greitai atvėsinama ir skubiai išvežiojama į parduotuves.
Traškia plutele padengtas sultingas kepsnys
D.Bartošius siūlo išbandyti puikų receptą – paprastas, bet ne prastas ir lengvai paruošiamas Velykinis kepsnys. Kepkite orkaitėje – tai patogiausias gaminimo būdas, sutaupantis jūsų laiko. Kol kepsnys laimingas vartosi orkaitėje, galite pjaustyti salotas, ruošti užkandžius ar pasidaryti šventinį makiažą.
Reikės:
- 1.5–2 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos nugarinės arba sprandinės,
- 4 vnt. česnako skiltelių,
- 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
- 1 valg. š. džiovintų žolelių (rozmarino, čiobrelių),
- druskos, pipirų pagal skonį,
- 1 valg. š. medaus,
- 1 valg. š. garstyčių (jei mėgstate).
Gaminimas:
- Paruoškite marinatą: susmulkinkite česnaką, sumaišykite su alyvuogių aliejumi, žolelėmis, druska, pipirais, medumi ir garstyčiomis.
- Kiaulieną įtrinkite marinatu ir palikite marinuotis kelias valandas (geriausia per naktį).
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Kiaulieną dėkite į kepimo indą ir kepkite apie 1,5–2 valandas, priklausomai nuo mėsos storio. Kas 30 minučių apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis.
- Iki kepimo pabaigos likus 15–20 minučių, galite uždėti ant mėsos šiek tiek sviesto ar užpilti papildomai marinato, kad kepsnys įgautų auksinę plutelę.
- Svarbu, kad mėsos vidus liktų švelnus ir sultingas, todėl kepimui rekomenduojama naudoti mėsos termometrą ir kepti kol vidinė kepsnio temperatūra pasieks 75 laipsnius.
- Kepsnį galite patiekti su bulvėmis, daržovėmis ar salotomis.
Sprandinės kepsnys su naminiu vyšnių barbekiu padažu
Neišsigąskite ilgo ingredientų sąrašo – pastangos vertos kiekvieno kąsnio.
Reikės:
- 1,5 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos sprandinės be kaulo,
- 1 valg. š. druskos,
- 2 vnt. saldžiarūgščių obuolių,
- 2 valg. š. aliejaus,
- 1 vnt. apelsinų sulčių.
Padažui:
- 2 valg. š. aliejaus,
- 1 vnt. šaloto svogūno,
- 2 vnt. česnako skiltelių,
- 120 g. šaldytų vyšnių,
- 180 ml. pomidorų padažo,
- 80 ml. obuolių acto,
- 70 g. rudojo cukraus,
- 1 valg. š. Volčesterio padažo,
- 1 valg. š. garstyčių,
- 1 arb. š. druskos,
- 1/2 arb. š. pipirų.
Gaminimas:
- Kiaulieną įtrinkite druska ir aliejumi.
- Paruoškite padažą: įkaitinkite aliejų, pakepkite svogūną, česnakus, įdėkite vyšnių, įpilkite pomidorų ir Volčesterio padažus, actą, įberkite cukrų, sukrėskite garstyčias, pagardinkite druska ir pipirais. Kaitinkite ant lėtos ugnies maišydami 25-30 min., kol padažas sutirštės.
- Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių.
- Įdėkite kiaulieną į kepimo indą ir kepkite 45 min.
- Sumažinkite karštį iki 160-140 laipsnių. Sumaišykite apelsinų sultis su 2/3 puodelio barbekiu padažo ir 1 ½ puodelio vandens. Įpilkite skystį į kepimo indą aplink mėsą. Kepkite apie 2 val., kol mėsa bus minkšta.
- Išimkite kiaulieną iš orkaitės ir užpilkite likusiu barbekiu padažu.
Nugarinės vyniotinis su datulių ir žolelių įdaru
Kokios Velykos be nugarinės vyniotinio? Tai klasika su kaskart naujomis įdaro variacijomis.
Reikės:
- 1,5 kg „Norfos“ mėsinės nugarinės be kaulo,
- 2 arb. š. druskos.
- Įdarui: 20 g. sviesto,
- 1 vnt. svogūno,
- 1 skiltelės česnako,
- 100 g supjaustytų šviežių datulių be kauliukų,
- ¼ puodelio sukapotų petražolių,
- 1 valg. š. susmulkintų rozmarinų,
- 1 valg. š. susmulkintų šalavijų,
- 1 valg. š. čili,
- 1 valg. š. pankolio,
- 1 vnt. kietai virto sukapoto kiaušinio.
Gaminimas:
- Mėsą įtrinkite druska.
- Pakepkite ant sviesto svogūną, česnaką, sudėkite visus įdaro ingredientus.
- Kiaulieną įpjaukite išilgai iki pusės, išskleiskite, sudėkite įdarą per visą ilgį. Susukite vyniotinį ir suriškite.
- Įdėkite mėsą į kepimo indą. Kepkite 220 laipsnių temperatūroje 30-40 min.
- Sumažinkite karštį iki 180 laipsnių ir dar kepkite 1 val. 40 min., kol mėsa bus minkšta.
Dvigubo kepimo išpjova
Ypač greitai paruošiamas patiekalas, kai reikia pagaminti vaišes „čia ir dabar“.
Reikės:
- 2 vnt. „Norfos“ mėsinės kiaulienos išpjovos,
- po 1 arb. š. druskos ir pipirų,
- 4 valg. š. sviesto ar aliejaus,
- ¼ puodelio grietinės,
- 1 valg. š. garstyčių,
- petražolių.
Gaminimas:
- Mėsą įtrinkite druska ir pipirais.
- Į keptuvę įdėkite dalį sviesto ar įpilkite aliejaus, pakepkite mėsą iš visų pusių 4-6 min., išimkite ir atidėkite į šalį.
- Pravėsusią mėsą supjaustykite riekelėmis ir vėl įkaitinkite keptuvę.
- Sudėkite likusį sviestą, kepkite kepsnelius 2-3 min. kiekvieną pusę.
- Įpilkite ½ puodelio vandens, sudėkite grietinę, garstyčias ir patroškinkite, kol mėsa suminkštės. Pabaigoje sudėkite susmulkintas petražoles.
Šoninės šventinis kepsnys su klevų sirupo karamele
Šis kepsnys bus tikras vaišių „topas“, ne tik pasotins, bet ir sulauks pagyrų – čia tai bent!
Reikės:
- 1,5 kg „Norfos“ mėsinės kiaulienos šoninės,
- 2 arb. š. druskos,
- 1 puodelio klevų sirupo,
- 1 valg. š. pipirų grūdelių,
- 2 vnt. česnako skiltelių,
- 1/3 puodelio žuvies padažo,
- 3 vnt. žaliųjų citrinų sulčių ir 1 vnt. serviravimui,
- 1/5 puodelio anakardžių riešutų.
Gaminimas:
- Kiaulienos šoninės odelę pašalinkite ir mėsą supjaustykite gabaliukais.
- Į keptuvę supilkite sirupą, sudėkite pipirų grūdelius, česnako skilteles, išspauskite citrinų sultis ir kaitinkite ant lėtos ugnies, kol nugaruos apie 1/3 skysčio.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
- Kiaulieną užpilkite sirupu ir kepkite orkaitėje apie 40 min., pavartydami kas 10 min, kad mėsa tolygiai pasidengtų sirupo karamele.
- Patiekite su anakardžių riešutais ir citrinos skiltelėmis.
Skanaus !