T.Šliažaitė: kodėl daugėja žmonių, vengiančių naudingų maisto produktų?

Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Tautvilė Šliažaitė / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
A
A

Manau, ne kartą ir jums iškilo toks klausimas: tai ką iš tiesų vertinga valgyti? Šiuolaikinėje visuomenėje yra labai daug baimių, mitų ir nusistovėjusių tradicijų apie maistą. Itin dažnai susiduriu su pacientais, kurie atsisako tam tikrų produktų, nes galvoja, kad šie yra jų sveikatos negalavimo priežastis. Puiku, jei atsisakome cukraus, baltų miltų gaminių ar perdirbtų produktų – jų mūsų mityboje tikrai nereikia. Tačiau kodėl vis daugiau žmonių pradeda vengti maisto produktų, kurie mums labai naudingi?

Labai dažnai tai susiję su virškinimo sistemos negalavimais, jų turintys žmonės pradeda vengti ankštinių produktų, negali valgyti žalių neapdorotų daržovių, o kartais nusprendžia smarkiai riboti ir maisto produktus, turinčius baltymų bei riebalų: kiaušinius, mėsą ir net žuvį. Apribodami savo mitybą, jie pastebi, jog pilvo pūtimo, sulėtėjusio virškinimo ar dujų kaupimosi problemos apslūgsta. Tačiau aš labai tikiu, jog yra lengvesnis būdas, kaip susitvarkyti virškinimo sistemos darbą ir neatsisakius didžiosios dalies maistingų produktų.

Tad ką galite pakeisti savo virtuvėje, kad nereikėtų atsisakyti naudingų maisto produktų?

Ankštiniai produktai itin reikalingi – svarbu juos tinkamai paruošti

Manau, ne vienas iš jūsų esate atsisakę pupelių ar žirnių, jei žinote, kad vakare reikės kažkur eiti ir būsite apsupti žmonių. Dažnai girdžiu: na aš juos mėgstu, bet juk nuo jų kaupiasi dujos. Iš tiesų, jei rimtų virškinimo sistemos problemų neturite, ankštinių produktų vartojimas jums labai naudingas, svarbu tinkamai juos paruošti. Rekomenduoju ankštinius produktus mirkyti per naktį ir virti tol, kol suminkštės. Jei virimo metu vanduo labai burbuliuoja, siūlyčiau jį pakeisti į naują. Tokiu būdu ruošiami žirniai, pupelės, lęšiai, avinžirniai beveik visiškai neteks juose esančio „nenaudingo“ baltymo lektino, kuris ir gali sukelti visus šiuos virškinimo sistemos negalavimus. Jei virškinimo sistemos darbas yra efektyvus, ankštinių produktų vartojimas neturėtų sukelti jokių problemų.

Ankštinius produktus rekomenduoju vartoti bent keletą kartų per savaitę ruošiant sriubas, troškinius, daržovių salotas.

Avinžirnių užtepėlė
Avinžirnių užtepėlė / Fotolia nuotr.

Daržovių salotas valgykite su salotų užpilu

Daržovių sienelės turi pakankamai stiprią apsaugą nuo vabzdžių bei klimato pokyčių. Tad nors daržovės mums yra be galo naudingos, norint jas gerai suvirškinti ir įsisavinti reikiamas medžiagas, būtina labai gerai kramtyti. Įsivaizduokite koalą, kuri sėdi medyje ir visą dieną sau lėtai kramto lapus. Deja, šiuolaikinėje visuomenėje retai turime tiek laiko valgymui bei kramtymui. Visada rekomenduoju valgyti daržovių salotas su namų gamybos užpilu. Jį galite pasigaminti iš šaltai spausto alyvuogių aliejaus, nedidelio kiekio ekologiško ir nepasterizuoto obuolių sidro acto, mažo kiekio medaus, kajano ir juodųjų pipirų bei žiupsnelio jūros druskos. Juo reikia užpilti salotas, gerai sumaišyti ir leisti užpilui atlikti „dantukų“ funkciją už mus.

Ekologiškas nepasterizuotas obuolių sidro actas yra vienas pačių nuostabiausių produktų virškinimo sistemos darbui suaktyvinti, tad rekomenduoju jį visada turėti savo virtuvėje. Nepamirškite, jog su amžiumi mūsų virškinimo sistemos darbas prastėja, tad labai svarbu suaktyvinti virškinimo fermentų išsiskyrimą ir pakankamą skrandžių sulčių gamybą.

Sočios daržovių salotos
Sočios daržovių salotos / Vida Press nuotr.

Atsisakę mėsos palengvinsite virškinimą, tačiau priežasties nepašalinsite

Išeitis paprasta – suaktyvinkime skrandžio sulčių gamybą.

Vis daugiau klientų prieš ateidami pas mane sumažina arba visai atsisako mėsos, vienas dažniausių argumentų – „mano virškinimo sistema tiesiog nepajėgi mėsos suvirškinti“. Mėsa, žuvis, kiaušiniai bei pieno produktai turi žymiai didesnį kiekį baltymų bei riebalų, tad jei mes neturime pakankamo kiekio skrandžio sulčių bei virškinimo fermentų, dažniausiai jausime sunkumą pavalgę šių produktų. Tačiau išeitis paprasta – suaktyvinkime skrandžio sulčių gamybą. Be jau minėto obuolių sidro acto puikiai tinka ir citrinos griežinėlis, ne vienas mano klientų jau yra įpratę, kad valgant restorane visada paprašytų bent skiltelės citrinos ir suvalgytų prieš pradedant valgyti patiekalą.

Taip pat valgant mėsą bei žuvį siūlyčiau rinktis ridikėlius ar rukolos salotas, jie padės virškinimo fermentų išsiskyrimui.

O pabaigai norėčiau priminti, jog norint turėti stiprią virškinimo sistemą svarbu nustoti užkandžiauti ir leisti virškinimo sistemai pailsėti.