T.Šliažaitė: koks maistas skatina pilvo pūtimą ir ką daryti
Pilvo pūtimas kamuoja didžiąją dalį pas mane apsilankančių pacientų. Dažniausiai tai pasireiškia pavalgius, o kai kurie pilvo pūtimo sukeltus simptomus vadina net „valgio nėštumu“. Ar jus kamuoja panaši problema? Ar prieš eidami į restoraną gerai pagalvojate, ką apsirengti? O gal prieš eidami su draugais linksmintis apskritai vengiate maisto, nes bijote, kad netinkamai atrodysite?
Pilvo pūtimas ne tik nemalonus fiziškai, tačiau dažniausiai neprideda pasitikėjimo savo kūnu, nes gali apgaulingai atrodyti kaip antsvoris, o dažnas mano klientas palaipsniui pradeda riboti gausybę maisto produktų, nes bijo pasekmių.
Ką galima pakeisti mityboje, norint pagerinti virškinimo sistemos darbą:
Pradėkime valgyti sąmoningai – maistą gerai sukramtykime, valgykime mažesniais kąsniais, lėtai, nekalbėkime pilna burna (taip praryjame daug oro) ir nepersivalgykime.
Ribokime cukraus kiekį mityboje. Nepamirškime jog cukraus gausu vaisių sultyse, meduje ir grūdiniuose produktuose. Taip pat ksilitolis, kuris yra pamėgtas sveikuolių, kai kuriems žmonėms gali sukelti virškinimo sistemos negalavimų, tad siūlyčiau rinktis natūralų saldiklį – steviją.
Alergija ir tam tikrų produktų netoleravimas yra itin dažnas reiškinys. Atkreipkite dėmesį, jei suvalgius tam tikro maisto pilvo pūtimas suaktyvėjo. Tik nustačius tokius maisto produktus ir juos pašalinus iš mitybos (alergijų atveju) arba ribojant tam tikrą laiką (netoleravimo atveju), galime padėti virškinimo sistemos darbui atsistatyti.
Keletas produktų, į kuriuos svarbu atkreipti dėmesį:
Pieno produktai, deja, tinka ne visiems, tyrimai rodo, jog laktozės (fermento, reikalingo piene esančiam cukrui suvirškinti) trūkumas yra ypač dažnas Lietuvoje. Tačiau neapsigaukite pradėdami vartoti produktus be laktozės, nes netolerancija pieno produktuose esančiam baltymui taip pat itin dažna.
Gliutenas – tai baltymas, kurio gausu grūdiniuose produktuose, tokiuose kaip kviečiai, rugiai, perlinės kruopos. Yra žmonių, kurie visiškai negali vartoti gliuteno turinčių produktų, nes jiems nustatyta celiakija, tačiau net ir nesergantys ja gali jautriau reaguoti į šį baltymą. Tokiu atveju geriausia rinktis grūdinius produktus be gliuteno – tai bolivinė balanda, grikiai, ryžiai, avižos.
Kiaušiniai – vienas pačių maistingiausių gyvulinės kilmės produktų, puikus B grupės vitaminų ir vitamino D šaltinis. Deja, savo praktikoje pastebėjau, kad beveik 80 proc. žmonių jų netoleruoja. Tokiu atveju kiaušinius būtina išbraukti iš mitybos raciono bent keletui mėnesių.
Ankštiniai produktai – juos labai svarbu paruošti tinkamai. Rekomenduoju mirkyti per naktį ir virti tol, kol suminkštės.
Išbraukime gazuotus gėrimus iš savo raciono – tai ypač dažna pilvo pūtimo priežastis. Geriau rinkimės mineralinį vandenį ar žolelių arbatas, pavyzdžiui, pankolių. Koncentruota arbata gali būti geriama apie 30 minučių po valgio, tai padės sumažinti pilvo pūtimą.
Nustokime vartoti kramtomąją gumą, ją valgydami ne tik gauname nereikalingų dirbtinių saldiklių, bet taip pat praryjame daug oro. Beje, tyrimai rodo, jog pastovus kramtomosios gumos vartojimas gali nulemti didesnį kalorijų suvartojimą per dieną, nes organizmas greičiau išalksta.
Įtraukime pipirmėtę į savo racioną, ypač jei kamuoja pilvo skausmai. Pipirmėtės galite dėti į salotas, kokteilius, maišyti su ankštiniais produktais ar išsivirti arbatos.
Pabaigai norėčiau paminėti, jog pilvo pūtimas gali būti ir rimtesnių virškinimo sistemos problemų pasekmė, tad jei pakeitus mitybos įpročius jokių pokyčių nepastebėjote, rekomenduočiau apsilankyti pas gydytoją. O moterims, kurias kamuoja pilvo pūtimas, nesusijęs su maisto valgymu, ir pasireiškia net ir atsikėlus ryte, kai tuščias skrandis, tai gali būti reprodukcinės sistemos negalavimų simptomas. Šiuo atveju reiktų kreiptis pas ginekologą.