Kaip iškepti tobulus šašlykus: puikaus skonio paslaptis ir kokių klaidų nedaryti

Šašlykai / 123RF.com nuotr.
Šašlykai / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
2023-05-26 14:49
AA

Vasaros sezono atidarymą pasitinkame kepdami šašlykus – kone iš kiekvienos sodybos, sodo ar kiemo pasklinda kvapnus kepamos mėsos aromatas. Keista, kad šie marinuotos mėsos kepsneliai dar neįtraukti į lietuviškų nacionalinių patiekalų sąrašą. Tačiau kepsniai vis dar gali kelti iššūkių – vietoj minkštos ir sultingos mėsos tapti sunkiai kramtomi ir sausi. Kokių klaidų nedaryti kepant šašlykus?

Kepsnių skonis priklauso nuo mėsos rūšies – klasikos mėgėjai renkasi sprandinę, tačiau populiari ir vištiena. Kiaulienos šašlykams geriausia tinka minkštesnė ir riebesnė mėsa, kuriose daugiau jungiamojo audinio, todėl mėsa iškepa sultingesnė.

Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, nereikia vengti riebaliuko, kuris kepsniams suteikia daugiau skonio: „Iš sprandinės lengviausia išsikepti šašlykų, beveik neįmanoma sugadinti, tikrai pasiseks.“

„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šašlykai iš vištienos greičiau paruošiami ir iškepami nei iš kiaulienos. „Kiekvienas renkasi pagal savo skonį“, – sako technologas.

Penkios dažniausiai pasitaikančios klaidos

Pasak D.Bartošiaus, ruošiant šašlykus, pirma dažniausiai pasitaikanti klaida – marinatas. Čia suklysti lengviausia. Neretai mėgstame pridėti daug prieskonių, įvairių ingredientų, atrodo, kuo daugiau, tuo geriau – skonis bus geresnis. Tačiau gauname priešingą efektą – prieskoniai gali „pjautis“ tarpusavyje, konkuruoti vienas su kitu ir numarinti net ir kokybiškiausią mėsą.

Antra klaida: per daug rūgšties – citrinų ar acto. „Marinato ingredientus parinkite saikingai, net ir svogūnus. Turi jaustis natūralus mėsos skonis“, – pataria technologas.

Trečia klaida: neperkepkite mėsos. „Šašlykai kepa apie 20 min. Jei kepsite ilgiau – mėsa džiūsta, sausėja. Iš pradžių kepkite ant didesnės kaitros, kad šašlykai apskrustų ir neišbėgtų sultys, viduje liktų sultinga mėsa“, – rekomenduoja D.Bartošius.

Ketvirta klaida: per ilgas marinavimo laikas. Mitas, kad reikia marinuoti kuo ilgiau – nuo to mėsa bus tik minkštesnė. Jei marinate yra rūgšties, pakanka ir kelių marinavimo valandų.

Šašlykai / 123RF.com nuotr.

Mitas, kad reikia marinuoti kuo ilgiau – nuo to mėsa bus tik minkštesnė.

Penkta klaida: per daug kaitrios žarijos arba per žema kepimo temperatūra.

Kaip patikrinti grilio karštį? Tai padaryti paprasta – ištieskite delną virš žarijų kepamos mėsos aukštyje. Jei delną išlaikote iki 5 sek., karštis pasiekė tinkamą temperatūrą. Jei galite išlaikyti ilgiau – karščio trūksta.

Lietuviška šašlykų klasika: česnakai ir pipirai

Jei nenorite gaišti laiko patys marinuodami šašlykų, galite jų įsigyti „Norfoje“. Pasak D.Bartošiaus, patys populiari sprandinės šašlykai su česnakiniu–pipirų marinatu.

„Bandome įtikti tradiciniam skoniui. Pirkėjai domisi egzotiniais skoniais, bet paragauja ir vėl grįžta prie lietuviškos klasikos – česnakų ir pipirų. Šių ingredientų dar niekas nenugalėjo, žinau iš praktikos“, – šypsosi D.Bartošius.

Šių ingredientų dar niekas nenugalėjo, žinau iš praktikos.

Šašlykų mėgėjai galės mėsą kepti visą vasarą ir tikrai nenusibos, nes „Norfa“ siūlo platų ir įvairų marinatų asortimentą: kiaulienos šašlykus su laukinių česnakų marinatu, kaimišką šašlyką su acto rūgštimi, pipirais ir žolelėmis, „Vasaros“ šašlykus su sodriu žolelių marinatu.

„Norfoje“ parduodami ir „Rivonos“ mėsinėje ruošiami marinuoti šašlykai: marinuoti kiaulienos sprandinės šašlykai „Klasika“ su svogūnais, kiaulienos šoninės šašlykai su laukiniu česnaku, itališko skonio sprandinės šašlykai.

Išraiškingo skonio marinuoti šašlykai

Šašlykų skonis priklauso nuo dviejų dalykų – mėsos rūšies ir marinato ingredientų. Išbandykite šį receptą, kuriame dera medaus saldumas, garstyčių aštrumas ir išraiškingas, nepamainomas česnakas.

Šašlykai / 123RF.com nuotr.

Ingredientai:

  • 2 kg NORFOS kiaulienos sprandinės arba mentės,
  • 3 svogūnų,
  • 2 citrinų,
  • 2 valg. š. medaus,
  • 2 valg. š. garstyčių,
  • 2 valg. š. aliejaus,
  • 5 skiltelės česnako,
  • 2 arbat. š. prieskonių mėsai.
Šašlykai / 123RF.com nuotr.

Gaminimas:

  1. Mėsą nusausinkite ir supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais (maždaug 3x5cm).
  2. Apibarstykite mėsą sausiais prieskonių ingredientais, gerai įtrinkite.
  3. Sumaišyti aliejų, medų, garstyčias ir citrinos sultis. Smulkiai sutrinti česnakus ir svogūnus. Viską sumaišykite iki vientisos masės ir užpilkite mėsą. Keletą minučių masažuokite mėsą, kad marinatas geriau įsigertų.
  4. Palaikykite mėsą su marinatu mažiausiai kelias valandas, geriausia – per naktį.
  5. Prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo, kad sušiltų iki aplinkos temperatūros.
  6. Įkaitinkite grilį ir patikrinkite, ar užtenka karščio.
  7. Suverkite mėsą ant iešmo. Pirmas minutes apkepkite šašlykus iš visų pusių ant didesnės kaitros.
  8. Kepkite apie 20 min. Ilgiau kepama mėsa sausėja ir kietėja.
  9. Valgykite šašlykus su duona ar ryžiais ir šviežiomis mėgstamomis daržovėmis.

Gaivūs šašlykai pomidorų sultyse

Šis receptas gali tapti jūsų mėgstamiausiu šio sezono marinatu. Pabandykite marinuoti mėsą pomidorų sultyse – šašlykai įgauna gaivų skonį ir gražią rausvą spalvą.

Šašlykai / 123RF.com nuotr.

Ingredientai:

  • 3 kg NORFOS kiaulienos sprandinės,
  • 1 kg svogūnų,
  • 1 l pomidorų sulčių,
  • 3 valg. šaukšt. sojos padažo,
  • 1 arbat.šaukšt. cukraus,
  • kelių lauro lapelių,
  • mėgstamų džiovintų prieskoninių žolelių,
  • druskos, pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

  1. Supjaustykite mėsą tinkamo dydžio gabaliukais.
  2. Marinatui svogūnus supjaustykite, pamasažuokite rankomis, kad suminkštėtų ir užpilkite pomidorų sultimis, sojos padažu. Įberkite druskos, pipirų, cukraus, žolelių, sutrupinkite lauro lapelius. Viską išmaišykite.
  3. Mėsą užpilkite marinatu ir marinuokite per naktį.
  4. Kepkite šašlykus ant gerai įkaitinto grilio.
  5. Patiekite su ryžiais, pomidorų ir agurkų griežinėliais.

Šašlykų marinato receptas su kefyru

Laiko patikrintas švelnaus skonio marinatas su kefyru. Per naktį marinuojama mėsa įsigeria kefyro rūgštelės, o kepant išlaiko drėgmę, lieka sultingi ir minkšti.

Šašlykai / 123RF.com nuotr.

Ingredientai:

  • 3 kg NORFOS kiaulienos sprandinės,
  • 2 l kefyro,
  • 2 kg svogūnų,
  • pipirų ir druskos pagal skonį arba mėsos prieskonių su druska.

Garnyrui:

  • 5 vnt. paprikų.

Gaminimas:

  1. Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, pabarstykite druska, pipirais arba mėsos prieskoniais su druska.
  2. Svogūnus supjaustykite ir sumaišykite su mėsa, gerai pamasažuokite, kol išsiskirs svogūnų sultys.
  3. Užpilkite mėsą kefyru ir pastatykite į šaldytuvą marinuotis per naktį.
  4. Prieš kepant mėsą išimkite iš šaldytuvo, permaišykite marinatą.
  5. Įkaitinkite grilį, suverkite mėsą ant iešmų ir kepkite apie 20 min.
  6. Perpjaukite pusiau paprikas ir kepkite ant grotelių kol suminkštės.
  7. Patiekite šašlykus kartu su keptomis paprikomis.

Skanaus!

Mėgstate grilinti? Kviečiame dalyvauti konkurse!