Lenktynės su kavinių kainomis: kaip pigiau ir skaniau pavalgyti namuose, kai nėra laiko ir jėgų

Amžina dilema – pasigaminti naminio maisto vakarienei norėtų daugelis, tik grįžus namo po darbo dažnai nebelieka nei laiko, nei jėgų. Problema savaime neišsispręs, todėl geriau užsukite į kulinarijos skyrių – visi bus sotūs ir laimingi.
„Norfos“ kulinarijos skyriuose rasite visko, ko tik širdis geidžia – tai burnoje akimirksniu dingstantys naminiai kotletukai, minkštučiai kiaulienos ir vištienos kepsniai, Kijivo kotletai su sviestu viduje, sultingi karbonadai, purūs blyneliai, tradiciniai bulviniai rageliai, lietuvių mėgstamiausi šaltibarščiai, tradicinė balta mišrainė ir gaivios daržovių salotos. Kulinarijos gaminiai ruošiami „Rivonos“ kulinarijos ir žuvies ceche ir „Norfos“ parduotuvių kulinarijos skyriuose, kurių tinklas šiais metais išsiplėtė. Čia kaip namuose – tereikia tik pasišildyti ir vakarienė jau garuoja ant stalo.
„Per mėnesį „Rivonoje“ pagaminama 130-140 tonų produkcijos, per dieną – 50 skirtingų pavadinimų gaminių, pasirinkimas svyruoja priklausomai nuo sezono ir šventinių dienų“, – pasakoja „Rivonos“ kulinarijos ir žuvies cecho vadovas Antanas Šiuša.
Pavasarinės naujienos – nuo žuvies vyniotinių, velykinio zuikio iki gaivių salotų
Prasidėjus pavasariui asortimentas atnaujinamas, papildomas naujais kulinarijos gaminiais.
„Rivona“ kartu su „Norfos“ mažaisiais cechais pradės gaminti mišraines su karšto rūkymo žuvimi – jūros lydeka, maišyta su jūros ešeriu – šios žuvys turi mažiau kaulų, pasižymi švelniu skoniu. „Taip pat gaminsime marinuotų daržovių gaivias salotas, kopūstų salotas su kukurūzais, salotas su karštai rūkyta vištiena ir ananasais. Ir, žinoma, artėjant Velykoms – pirkėjams pasiūlysime tradicinį zuikį su džiovintais pomidorais, kokios šventės be šio patiekalo?“, – pristato „Rivonos“ technologė Ieva Bagackienė.
Pasak technologės, prieš šventes pasirodys ir daugiau ypatingų gaminių: „Tai vištienos kepsneliai su jalapenais, lydekos vyniotiniai su daržovėmis, žuvies vyniotinis su baravykais.“
Pavalgysite pigiau nei kavinėje
I.Bagackienė net neabejoja, kad perkant kulinarijos gaminius pietums ar vakarienei galima pavalgyti pigiau nei kavinėje. „Svarbu ir tai, kad galima pasirinkti mėgstamus patiekalus – kepsnius su pievagrybiais, ananasais, jalapenais, prie jų tinka ryžių, grikių, makaronų ar bulvių košės garnyrai, įvairios daržovių salotos“, – sako technologė.
„Norfos“ kulinarijos gaminių asortimentas neatsibosta, nes visada atnaujinamas, paįvairinamas, ypač prie šventes. „Stebime, kaip žmonės perka, ar jiems patinka naujovės. Pagal tai sprendžiame, ar po šventinio laikotarpio gaminiai ruošiami ir toliau ar juos keičiame kitais“, – teigia I.Bagackienė.
Nostalgija močiučių valgiams
Pastaruoju metu ryškėja nostalgija senoviškiems patiekalams. „Bandome atkurti dzūkiškų bandų receptūrą, norime gaminti Čičinsko kepsnius, populiarius Panevėžio regione – galbūt kitaip pavadinsime. Bus labai smagu pristatyti pirkėjams šiuos patiekalus“, – sako technologė.
Anot I.Bagackienės, žmonės pasiilgo tokių valgių, kokius gamindavo močiutės: „Mes stengiamės prigalvoti įvairiausių naujovių, o žmonėms reikia elementariausios klasikos, kad ir tradicinių šnicelių. Šiai tendencijai turėjo įtakos ir tai, kad dabartinės šeimininkės nenori gaminti, daug laiko praleisti virtuvėje. Puiki alternatyva – „Norfos“ kulinarijos skyriuje nusipirkti tai, ką mėgstate – mėsos kepsnių ar bulvių blynų. Parsinešei namo ir valgyk.“
Pašildyti kulinarijos gaminius užtruks keletą minučių. Tai galima padaryti keptuvėje – švelniai pakepti ant silpnos ugnies. Ypač tinka pakepti virtus cepelinus – perpjaukite pusiau ir kepkite, kol pasidengs traškia plutele. Patogu pašildyti ir orkaitėje – folija uždengtas patiekalas neišsausėja, o skubantiems siūloma pasinaudoti mikrobangų krosnele.
Pavasario tendencija – žalesnių salotų poreikis
„Norfos“ parduotuvėse veikia kulinarijos skyriai, kurių tinklas šiais metais išsiplėtė iki 66-ių. „Norfos“ mažųjų kulinarijos cechų vadovė Jolita Bertašienė pasakoja, kad jau gyvena pavasarinėmis nuotaikomis, keičiasi pirkėjų lūkesčiai ir asortimentas.
„Vis daugiau pirkėjų ieško gaivesnių, lengvesnių salotų su šviežiomis daržovėmis, padažais su aliejumi, žolelių, citrinų sulčių užpilais ir mažesniu kiekiu majonezo. Artėjant vasarai daugelis susirūpina savo išvaizda, nori numesti kelis per žiemą užaugusius kilogramus“, – šypsosi vadovė.
Tradiciškai kulinarijos cechuose gaminami ne tik mėsos kepsniai su grybų, sūrių įdarais, daržovių užkepėlėmis, bet ir maltinukai, kotletai su įdarais ar be jo. Pirkėjai mielai perka vištienos, kiaulienos, žuvies vyniotinius. Populiarumo nepraranda lietuvių mėgstama šaltiena iš kiaulienos ir vištienos. Perkamiausių gaminių pozicijos neužleidžia bulviai patiekalai: rageliai, cepelinai, plokštainiai.
Mėgstami ir varškės apkepai, troškiniai, balandėliai.
Kepsnių ir salotų naujienos pasirodys netrukus
Pietums tradiciškai pirkėjai renkasi natūralios mėsos kepsnius – vištienos ar kiaulienos karbonadus ir salotas – „Smagurių“, „Graikiškas“, su kopūstais, šviežiomis daržovėmis.
Pirkėjų poreikius koreguoja ir metinės šventės – prieš Užgavėnes daugiau pirko blynų, nors ir kasdien jie mėgstami: saldūs su varškės, obuolių įdaru ir nesaldūs su vištiena. Artėjant Velykoms kulinarijos gaminių vitrinose atsiras kiaulienos kepsnys su šonine, bus galima pasirinkti ir keptą vištieną.
„Ruošiame ir naujovę – vištienos kepsnį su jalapeno pipirais, kuris tikrai patiks aštresnių patiekalų mėgėjams. Planuojame pradėti gaminti vyniotinį su rūkyta žuvimi, marinuotų daržovių asorti, šviežių daržovių salotas su mocarela ir alyvuogių aliejumi. Kulinarinių skyrių vitrinose naujovių ieškokite nuo kovo pabaigos“, – atkreipia dėmesį J.Bertašienė.
„Norfos“ kulinarijos cechai pasirūpins visos šeimos pietumis ir vakariene: rinkitės mėgstamiausią sriuba, mėsos, žuvies, bulvių ar miltinių patiekalų. Prie mėsos patiekalų tiks garnyras – virtos, keptos bulvės ar bulvių košė, ryžiai, mėgstamos salotos. „Parsinešus patiekalus namo nereikės gaišti laiko virtuvėje – iš karto galite sėsti prie stalo“, – teigia J.Bertašienė.