Užgavėnės ant nosies vėl verčia sukti galvą – kokius blynus kepti, kaip juos pagardinti? Patyrusioms šeimininkėms ne bėda – jos moka su skirtingais padažais du ar net tris patiekalus iš to paties padaryti. O ką daryti naujokams virtuvėje? Pateiksime jiems receptų ir gudrybių, kurias ne pro šalį ir patyrusiems žinoti.
Virtuvės karalienė – grietinė
Jokia paslaptis, kad geriausias įvairių patiekalų pagardas, kurį galima rasti beveik kiekviename šaldytuve – tai grietinė. Šaukštas šio skanėsto gali visiškai pakeisti sriubos skonį, pagardinti troškinį, salotas, padažą, suminkštinti kepsniuką. Šalia blynų grietinė gali jaustis tikra karaliene, čia ją sunku kam nors nurungti!
„Norfos“ pieninės Alytuje gamybos vadovė Laima Balionienė pastebi, kad lietuviai yra ištikimi riebiai grietinei, kuri mėgstama ne tik dėl geresnio skonio. Grietinės maistinė vertė priklauso nuo riebumo – kuo ji riebesnė, tuo joje daugiau polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios itin svarbios žmogaus organizmui. Didesnis grietinės riebumas taip pat lemia didesnį A ir E vitaminų kiekį.
Pasak L.Balionienės, 30 proc. riebumo grietinė gaminama 2–3 kartus per savaitę visus metus, šiam produktui neturi įtakos sezoniškumas. „Lietuvių skoniui ši grietinė tinkamiausia, ji turi būti riebi, ja skanu ir sriubą pagardinti, ir į padažą įmaišyti“, – sako pašnekovė ir rekomenduoja rinktis naujosios „Piemenėlio Excellence“ linijos grietinę, kuri pagaminta iš aukščiausios kokybės saldžios grietinėlės. Ji ir be priedų bus puiki kompanjonė blynų partijai, ją galite derinti su šaukštu mėgstamos uogienės ar kuriant originalų padažą, tarkime, su džiovintais baravykais.
Miško grybų padažui reikės:
- 1 arbat. š. druskos,
- ½ arbat. š. juodųjų pipirų,
- šlakelio aliejus grybų kepimui,
- 1 valg. š. „Piemenėlio Excellence“ sviesto,
- 500 g džiovintų baravykų,
- 1 saujos šviežių krapų,
- 200 g „Piemenėlio Excellence“ grietinės,
- 100 g „Piemenėlio Excellence“ grietinėlės.
Paruošimo būdas:
Svogūną sukapokite nedideliais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sviesto ir apkepinkite svogūnus, kol šie taps skaidrūs. Suberkite išvirtus ir susmulkintus džiovintus baravykus, suberkite krapus. Pakepinkite kelias minutes.
Sudėkite į keptuvę grietinę, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Maišant pakepinkite dar kelias minutes, kol padažas užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir gardinkite tiek miltinius, tiek bulvinius ar net grikių blynus.
Norisi liesiau? Rinkitės jogurtą!
Natūralus jogurtas be priedų – puikus grietinės pakaitalas norintiems ne tik sumažinti riebalų kiekį, bet ir ieškantiems naujų skonių. Iš natūralaus skonio jogurto gaminami sveikuoliški tiršti kokteiliai, padažai ir pagardai salotoms, desertai ir pyragai.
Pasak pieninės gamybos vadovės, natūralus jogurtas patiekalams suteikia išskirtinį skonį ir gražiai „draugauja“ su įvairiais prieskoniais bei priedais. Tarkime, Graikijoje labai mėgstama jogurtą gardinti medumi, šis pagardas puikiai tinka prie įvairių blynelių.
Jogurtiniam padažui su medumi reikės:
- 200 g natūralaus „Piemenėlio“ jogurto be priedų,
- 100 g natūralaus skysto medaus.
Abu produktus – jogurtą ir medų sumaišykite ir dažykite blynus arba valgykite kaip atskirą desertą.
Skubantiems „Norfos“ pieninė turi ypatingą pasiūlymą – kreminį „Piemenėlio Excellence“ jogurtą su mangais, apelsinais ir avokadais bei su džiovintais vaisiais ir sėklomis, kuriais galite mėgautis ne tik kaip desertais, bet ir kaip fantastiškais pagardais prie blynelių. Juk fantazijai ir skonių eksperimentams ribų nėra!
Jeigu mėgstate bulvinius blynus, jie kaskart gali virsti beveik skirtingu patiekalu, pasirinkus kitokį padažą. Graikiškasis Tzatziki su česnako aromatu ar lietuviškas jo variantas su trinta varške bulviniams patiekalams suteiks gaivumo.
„Tzatziki“ pagardui reikės:
- 4 skiltelių česnako,
- 3 vidutinio dydžio agurkų,
- 1 citrinos sulčių,
- 200 ml natūralaus „Piemenėlio“ jogurto;
- 1/4 a.š. druskos;
- 4-5 šakelių krapų.
Paruošimo būdas:
Agurkus sutarkuokite burokine tarka. Nuspauskite skystį, kad nebūtų vandeningi ir per daug neatskiestų padažo.
Jogurtą, agurkus, smulkiai sukapotą česnaką, citrinų sultis ir aliejų sumaišykite.
Pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais ir dėkite į šaldytuvą pastovėti bent pusvalandį (o jei ilgiau, bus dar skaniau, galima ir per naktį).
Prie ko šį padažą betiektumėte – blynų ar žuvies, mėsos, grilio patiekalų ar daržovių – jis nenuvils savo lengva tekstūra ir gaivumu. Ne veltui vadinamas vienu universaliausių pasirinkimų.
Jogurtiniam varškės padažui reikės:
- 200 g „Piemenėlio Excellence“ varškės,
- 200 g natūralaus „Piemenėlio“ jogurto,
- 1 skiltelės česnako,
- Žiupsnelio druskos,
- Žiupsnelio šviežių krapų.
Varškę sumaišykite su jogurtu, pagardinkite druska, susmulkintais šviežiais krapais ir išspaustu česnaku. Gerai išmaišykite ir patiekite prie blynų.
Grietinėlė – restorano šefo Deivydo Praspaliausko favoritė
Restorano „Amandus“ šefas Deivydas Praspaliauskas, kurio atvaizdas puošia „Piemenėlio Excellence“ liniją, grietinėlės restorane sunaudoja labai daug – ne vieną toną. Ja gardinamos sriubos, padažai, kuriami desertai. Būtent todėl šefui labai svarbi šio produkto kokybė ir jis renkasi„Norfos“ pieninėje gaminamus produktus.
Kaip grietinėlė gali pagardinti Užgavėnių blynus? Jeigu namuose turite mažų smaližių, jie dažniausiai eina iš proto dėl plaktos grietinėlės „debesėlių“, nutūpusių lėkštėje. Tačiau galite juos nudžiuginti ir bananiniu smaližių padažu.
Bananiniam padažui reikės:
- 1 banano,
- 3 valg. š. cukraus,
- 1 valg. š. krakmolo,
- 1 valg. šaukšt. vanilinio cukraus,
- žiupsnelio druskos
- 200 ml „Piemenėlio Excellence“ grietinėlės.
Paruošimo būdas:
Į priekaistuvį supilkite grietinėlę, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, druską ir krakmolą, gerai viską išmaiykite. Bananą gerai sutrinkite šakute ir sudėkite į grietinėlę.
Puodą dėkite ant viryklės ir kaitinkite nuolat maišydami ant nedidelės ugnies, kol padažas kiek sutirštės (tik neperkaitinkite, nes gali būti per tirštas).
Į lėkštę įpilkite padažą, ant jo guldykite mielinius blynus ar tradicinius lietinius, o jų viršų apibarstykite cukraus pudra. Visą reikalą labai papuoš sauja braškių ar šilauogių, bet čia jau pagal skonį, kas ką labiau mėgsta.
Su kuo lietiniams pakeliui?
Jeigu planuojate kepti visą stirtą lietinių, juos dažyti galima į klasikinį Bešamelio padažą. Vietoje vištienos sultinio padažui galite naudoti ir pieną, o pagardinti iki miltelių sumaltais džiovintais baravykais. Skanumėlis, pirštelius apsilaižysite!
Padažui reikės:
- 2 svogūnų,
- 1 valg. šaukšto „Piemenėlio Excellence“ sviesto
- 1 valg. šaukšto miltų
- 0,5 stiklinės vištienos sultinio,
- 2 valg. šaukštų „Piemenėlio“ grietinės,
- 200 ml „Piemenėlio Excellence“ grietinėlės,
- 2 skiltelių česnako.
Paruošimo būdas:
Svogūnus ir česnako skilteles apkepkite ant sviesto, tik pamažinkite ugnį, kad šie nesudegtų. Įberkite šaukštą miltų, gerai maišydami pakepinkite, tada pamažu nuolat maišydami supilkite sultinį bei grietinėlę. Pavirkite minutę, pagardinkite druska bei pipirais. Pabaigoje įdėkite pora šaukštų grietinės. Labai gardu prie lietinių ar grikių blynų, tiks ir prie bulvinių.
Sviestu blynų nepagadinsi!
Dar vienas pasirinkimas ploniems gardiems lietinukams - pikantiškas sviestelis su žalumynais ir pelėsiniu sūriu. Jį pasigaminsite per kelias minutes, o šaldytuve galėsite laikyti kelias dienas.
Pasak „Norfos“ pieninės gamybos vadovės Laimos Balionienės, „Piemenėlio Excellence“ sviestas gaminamas tik iš aukščiausios kokybės Lietuvos pievose ganomų karvių pieno, tad jį ragaudami su nostalgija prisiminsite vaikystės kaimą, kur močiutė ant duonos tepdavo gardžiai kvepiantį ką tik „sumuštą“ sviestą.
Padažui reikės:
- 100 g „Piemenėlio Excellence“ sviesto,
- 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu,
- 1 česnako skiltelė, sutrinta (arba keiskite tokiu pat kiekiu kapoto meškinio česnako),
- 2 valg. š. „Piemenėlio Excellence“ grietinėlės,
- žiupsnelio kapotų šviežių krapų,
- šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- druskos pagal skonį.
Paruošimo būdas:
„Piemenėlio Excellence“ sviestą išimkite iš šaldytuvo, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Smulkiai sukapokite česnaką ir šviežius krapus. Sušilusį sviestą mažame dubenėlyje gerai išsukite su pelėsiniu sūriu, suberkite smulkintus krapus ir česnakus, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska bei pipirais.
Pikantišką sviestelį su žalumynais ir pelėsiniu sūriu laikykite šaldytuve, o kai tik sumanysite kepti lietinius, pakviesite šį paruoštuką taip gausiai, kaip tik jums norėsis, į lietinių viduriuką. Skanaus!