Faršas ir malta mėsa – ne tas pats? Mėsininkas atskleidė esminius skirtumus ir pasidalino gardžiais receptais

Malta mėsa. / Shutterstock nuotr.
Malta mėsa. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
A
A

Greitas gyvenimo tempas sąlygoja norą kuo mažiau laiko praleisti virtuvėje. Ruošiant patiekalus iš susmulkintos mėsos pasitarnauja prekybos centruose pardavinėjami malta mėsa ar faršas. Šie produktai leidžia greitai ir lengvai paruošti mėgstamus patiekalus. Ir nors faršas ir malta mėsa gali skambėti kaip vienas ir tas pats, tačiau tai yra atskiri šviežios mėsos produktai.

Esminis faršo ir maltos mėsos skirtumas

Faršą ir smulkintą mėsą skiria apdorojimo lygis. „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius išskiria, kad malta mėsa yra tiesiog susmulkinta (malta) mėsa, į kurią nėra įdėta jokių papildomų priedų.

„Mėsos farše, priešingai, gali būti įvairių lipnumą bei drėgmę reguliuojančių priedų – tai gali būti vanduo, druska, įvairūs skonio suteikiantys prieskoniai, tokie kaip kartieji pipirai, žalumynai, o kai kurie prekybinkai į faršo sudėtį deda net kolageno. Faršo ir maltos mėsos rūšis visiškai nesusijusi su jų skirtumais – tiek faršas, tiek malta mėsa gali būti sumaišyti iš įvairių mėsos rūšių, pavyzdžiui, kiaulienos, jautienos, vištienos. Tik faršas yra maisto gamybai jau paruoštas arba dalinai paruoštas mėsos pusgaminis, o maltą mėsą parsinešus namo dar reikia papildomai paruošti, suteikti jai skoninių savybių“, – teigia D.Bartošius.

Be jokios abejonės, tiek renkantis faršą, tiek maltą mėsą, svarbu atsižvelgti į šviežumą. „Norfos“ parduotuvėse visuomet galima rasti šviežios, kokybiškos maltos mėsos ir faršo. Tai vieni iš populiariausių ir dažniausiai perkamų mėsos produktų. Malta mėsa gaminama tik iš šviežios mėsos, kuri tos pačios dienos vakare išvežiojama į parduotuvių mėsines, kuriose mėsa pjaustoma dalimis ir malama. Taip pirkėjus pasiekia šviežiausia mėsa.

Malta mėsa.
Malta mėsa. / Shutterstock nuotr.


„Pagal mėsos kokybę išsiskiriame iš kitų prekybos tinklų ir pagrįstai tuo didžiuojamės. Kalbant apie smulkintą mėsą, įprastai pirkėjams siūloma 10 proc. arba 30 proc. riebumo smulkinta kiaulieną“, – teigia D.Bartošius.

Nepalyginamai populiaresnė riebesnė (tokią, pasak mėsininko, gaminti kur kas paprasčiau), vien per mėnesį „Norfos“ prekybos centruose jos nuperkama virš 250 tonų. Dar apie 100 tonų įsigyjama visų kitų smulkintų mėsos rūšių: jautienos, veršienos, vištienos, kalakutienos ir pan. Iškaulinta mėsa čia pat supjaustoma ir smulkinama pramoninėmis mėsmalėmis.

„Norfos“ prekybos centruose siūlomas ir aukščiausios kokybės faršas, tačiau renkantis šį produktą, labai svarbu atkreipti dėmesį į mėgstamus maisto ingredientus, nes ne visi farše naudojami priedai gali būti tinkami. Išrankesniems skoniams rekomenduojama rinktis smulkintą mėsą ir ją savo nuožiūra pagardinti namuose. Tačiau prijaučiantiems įvairesniems skoniams ir taupantiems laiką, galima rinktis faršą, kuris jau paruoštas įvairių patiekalų gamybai – įdarams, mėsos kukuliams, sriuboms, troškiniams bei kitiems valgiams.

„Norfa“ savo asortimente turi tik vieną faršo pasirinkimą. Galiu patikinti, kad faršo gamybai naudojame tik kokybiškus ingredientus. Kai kurie prekybininkai bando gudrauti ir į faršą įdeda priedų, nupiginančių jo savikainą, bet tuomet, žinoma, kenčia faršo kokybė.

Sužinoti, kuo pagardintas faršas, galima pasižiūrėjus į etiketėje nurodytą sudėtį. Tad patariu, prieš renkantis faršą, visuomet atidžiai skaityti sudėtį. Jeigu perkant faršą matome, kad mėsos jame tik aštuoniasdešimt procentų, tai iš to kilogramo, kurį įsigysime, gausime tik aštuonis šimtus gramų mėsos, o visa kita bus priedai“, – teigia mėsininkas.

Faršas
Faršas / 123RF.com nuotr.

Faršas ar malta mėsa – pasirinkimas pagal poreikį

Jei perkate smulkintą mėsą, galite būti garantuoti, kad tai – šviežia, iškaulinta ir sumalta mėsa. Tai – natūralesnis produktas.

„Būtent maltos mėsos „Norfa“ parduotuvėse parduodama iš tiesų nemažai, pirkėjai mėgsta patys pagardinti maltą mėsą norimais prieskoniais ar kitais priedais prieš gamindami. Tokia mėsa yra visiškai natūrali, todėl gali būti gardinama pagal skonį. Vis tik faršą mūsų pirkėjai taip pat noriai perka, ypač tie, kurie neturi laiko ir noro ilgai suktis virtuvėje. Tad kiekvienas iš šių produktų turi savų privalumų, juos žmonės pasirenka pagal užimtumo lygį, skonines savybes“, – teigia D.Bartošius.

„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius dalinasi gardžiais receptais iš faršo bei maltos mėsos.

Bulvių apkepas su faršu ir pievagrybiais

Bulvių apkepas su faršu
Bulvių apkepas su faršu / Shutterstock nuotr.

Apkepas idealiai dera su gaiviomis daržovių salotomis ar švelniu grietinės padažu.

Ingredientai:

  • 500 „Norfos“ mėsinės smulkintos jautienos
  • 10 vnt. vid. dydžio bulvių
  • 2 vnt. kiaušinių
  • 200 g pievagrybių
  • 2 vnt. morkų
  • 1 vnt. svogūno
  • 2-3 valg. š. grietinės
  • Druska
  • Pipirai
  • Smulkintos petražolės
  • Aliejus (kepimui)

Gaminame:

Smulkintą mėsą apkepame keptuvėje su prieskoniais, prieš pabaigą įmaišome 1-2 valgomuosius šaukštus grietinės, susmulkintų petražolių bei dar šiek tiek patroškiname. Suberiame į dubenį bei padedame į šalį. Tuomet nuskutame morkas, sutarkuojame stambios tarkos pagalba, svogūną supjaustome bei apkepame kartu su morkomis, kol suminkštės. Apibarstome druska bei pipirais.

Kitoje keptuvėje šiek tiek apkepame supjaustytus pievagrybius, taip pat apibarstome druska bei pipirais, įmaišome 1 valgomąjį šaukštą grietinės. Nuskutame bulves ir sutarkuojame jas. Į masę įmušame kiaušinius, beriame druską, pipirus ir išmaišome.

Formą išklojame su kepimo popieriumi, sudedame pusę bulvių masės, ant jos – faršą, paskui dedame morkų ir svogūnų sluoksnį, ant jo – pievagrybius. Pabaigoje suberiame likusias sutarkuotas bulves. Kepame iki 180-190 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 65-75 minutes.

Mėsos kukuliai pomidorų padaže

Mėsos kukuliai pomidorų padaže
Mėsos kukuliai pomidorų padaže / Shutterstock nuotr.

Kvapnus patiekalas, puikiai tinkantis prie keptų bulvių ar virtų ryžių.

Ingredientai:

  • 1 kilogramas „Norfos“ mėsinės smulkintos kiaulienos
  • 100 gramų ryžių (nevirtų)
  • 1 vienetas svogūnų
  • 10 gramų druskos
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 šaukštelis
  • džiovintų petražolių
  • šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų

Padažui:

500 mililitrų pomidorų tyrės

1 svogūnas

2 skiltelės česnako

1 šaukštelis vorčesterio padažo

1 šaukštelis cukraus, maltų juodųjų pipirų, druskos pagal skonį

Gaminame:

Svogūną smulkiai supjaustyti. Maltą kiaulieną dėti į dubenį, berti svogūnus, įspausti česnaką, berti petražoles, aitriųjų paprikų miltelius, pipirus, druską, ryžiais, gerai išmaišyti. Iš paruoštos mėsos rankomis suformuoti 12 kukulių.

Į puodą pilti vandens, berti druskos ir užvirti, sudėti kukulius ir virti ant nedidelės kaitros apie 20 minučių. Kol verda kukuliai, ruošiame padažą. Į keptuvę pilti aliejų, įkaitinti. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustyti, berti į keptuvę, tuomet supilti pomidorų tyrę, pilti vorčesterio padažą, berti cukrų, pipirus, druską ir vis maišant kaitinti. Kukulius sudėti į paruoštą padažą, vis pavartant kepti dar apie 10 minučių.

Skanaus!