Idealių kotletų paslaptis: kaip tokius iškepti?

Kotletai / Fotolia nuotr.
Kotletai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Maltinukai arba kotletai tikriausiai puikuojasi ant dažnos šeimininkės stalo. Tačiau kaip juos paruošti, kad jie būtų sultingi, minkšti ir išties labai gardūs?

Pradėti galite nuo paprasčiausių prieskonių – juodųjų pipirų, kalendrų, aitriųjų paprikų, krapų, petražolių, mėtų ir pan.

Bet ir yra ir dar keli būdai, kurie jums pravers sukantis prie virtuvėje. Pavyzdžiui, jeigu norite sultingų ir minkštų kotletų, kurie puikiai laikytų formą, išbandykite mėsos mušimą.

Kaip aiškina patyrę kulinarai, šio proceso metu mėsa prisisotina deguonies ir tampa puresnė, minkštesnė, joje lieka mažiau riebalų. Tiesa, mušti reikėtų ne patį faršą, bet jau paruoštą kotletams masę, kurioje jau yra visi ingredientai. Taigi paimkite ją ir meskite ant stalo ar į indą ir kartokite šį procesą keliolika kartų.

Išbandykite štai tokį klasikinį kotletų variantą:

Jums reikės:

  • 300 g kiaulienos,
  • 400 g jautienos,
  • 1 kiaušinio,
  • 200 g baltos duonos,
  • 100 g svogūnų.

Gaminimas:

Duoną reikėtų rinktis kietesnę, padžiūvusią ir ją išmirkyti piene arba vandenyje. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su nedidele faršo dalimi, kad lengviau įmaišytumėte į kotletų masę. Kiaušinių nepadauginkite, nes kotletai gali gautis kietoki, be to, kiaušinius galite pakeisti ir žiupsneliu krakmolo arba sutrinta žalia bulve – efektas bus ne ką blogesnis.

Vėliau pridėkite druskos, pipirų. Prieš kepimą galite vos vos apvolioti miltuose, o kai jie baigs kepti, į keptuvę įpilkite tris šaukštus vandens ir įdėkite 25–30 g sviesto. Tai padės kotletams įgauti itin puikų skonį.

Ką dar reikia žinoti?

  • Niekada nepirkite jau paruošto faršo, nes negalite žinoti, iš ko jis paruoštas. Geriau jau patys sumalkite mėsą arba smulkiai sukapokite. Tiesa, prieš šį darbą vertėtų pašalinti nuo mėsos visas plėveles, kaulus, kremzles ir pan.
  • Malti patariama vieną kartą, naudojantis vidutinio stambumo sieteliu.
  • Kotletus galite ruošti iš bet kokios mėsos – avienos, veršienos, vištienos, jautienos, antienos, kalakutienos ir pan. Tačiau kulinarai pataria – jeigu renkatės neriebią mėsą, tuomet į kotletų masę įdėkite šiek tiek riebalų, kad kotletai gautųsi minkštesni ir sultingesni.
  • Kitas variantas, tinkantis daržovių mėgėjams, tai maišyti mėsą ir maltas daržoves, pavyzdžiui, šiuo atveju tinka cukinijos, pomidorai, moliūgai ir kt.
  • Balta duona kotletuose atsirado ne dėl taupumo. Būtent ji suteikia kotletams minkštumo ir purumo.
  • Kotletų gaminimo pabaigoje į faršo masę kulinarai rekomenduoja įberti skaldyto ledo saują, kad jie iškeptų sultingesni.
{recipe|157}
{recipe|181}
{recipe|712}
{recipe|1556}
{recipe|1898}
{recipe|2532}
{recipe|2619}
{recipe|2620}
{recipe|2641}
{recipe|3108}
{recipe|3140}
{recipe|3141}
{recipe|3164}