Įvairesnės salotos ant jūsų stalo – ir sveikiau, ir skaniau

Ekologiškas maistas / „Shutterstock“ nuotr.
Ekologiškas maistas / „Shutterstock“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
A
A

Nors salotų yra daugybė rūšių, daugelis apsiriboja tik viena ar dviem. Vieni iš įpročio, kiti dėl nežinojimo, kad skirtingos salotos suteikia patiekalui ne tik kitokio skonio, bet ir maistinių medžiagų. Tad gamindami eksperimentuokite ir naudokite kuo įvairesnes.

Ar žinote, kad per dieną svarbu suvalgyti 400–500 g daržovių. Pasak gydytojos dietologės Eglės Kliukaitės, 5 porcijos daržovių ir vaisių per dieną aprūpina organizmą būtiniausiais vitaminais ir mineralais.

Per dieną svarbu suvalgyti 400–500 g daržovių. 5 porcijos daržovių ir vaisių per dieną aprūpina organizmą būtiniausiais vitaminais ir mineralais.

Gydytojai dietologai pataria pirmenybę teikti ne iš egzotinių, tolimų, o iš artimiausių kaimyninių Europos Sąjungos (ES) šalių atvežtoms ar mūsų ūkininkų užaugintoms daržovėms. Tos, kurios auga ir noksta mums artimo klimato sąlygomis, organizmo geriau pasisavinamos. Be to, galime būti tikri, kad iš ES valstybių atgabenti vaisiai ir daržovės atitinka griežtus kokybės reikalavimus. O svarbiausia tai, kad jų šviežumui išsaugoti naudojama mažiau cheminių medžiagų, nes iki prekystalių jos keliauja trumpesnį laiką.

Salotų įvairovė – didesnė, nei manėte

Garbanotosios trūkažolės „Frize“

Šios salotos išsiskiria pikantišku, šiek tiek aštroku skoniu. Yra labai maistingos. Valgydami garbanotųjų trūkažolių gausite vitaminų A, C ir K, kalcio, geležies, kalio, taip pat inulino (prebiotiko), kuris padeda gerinti virškinimą ir stimuliuoja kraujotaką. Du puodeliai šių salotų suteikia net 3 g skaidulinių medžiagų. Pagal turimą antioksidantų ir fitochemikalų kiekį, kurie padeda kovoti su ląstelėms kenkiančiais laisvaisiais radikalais ir saugo nuo vėžio, šios salotos patenka į geriausiųjų trejetuką. Nustatyta, kad jose beta karoteno yra 7 kartus daugiau nei brokoliuose ir 10 kartų daugiau regėjimą gerinančio liuteino bei zeaksantino. „Frize“ salotos patiekiamos su citrusiniais vaisiais ir sūriu, jūros gėrybėmis, ypač tinka prie žuvies ir krevečių.

Daržovės ir puodai
Daržovės ir puodai / Shutterstock nuotr.

Paprastosios trūkažolės „Radicchio“

Šios salotos, kurias daugelis vadina cikorijomis, gaivios, karstelėjusio skonio ir traškios. Būna rausvai violetinės ar šviesiai žalios spalvos bei cilindro formos. Ypač tinka suvožtiniams, taip pat galite maišyti su kitomis salotomis, riešutais, kramtyti vienus lapus – puikus užkandis. O jų gūželes pakepinę orkaitėje su sviestu ir prieskoniais, pirštelius apsilaižysite!

Jų valgydami gausite inulino, kuris skatina virškinimą ir reguliuoja medžiagų apykaitą. Ne veltui šios salotos rekomenduojamos tukti linkusiems žmonėms. Tai – ir vitaminų bomba. Du puodeliai pjaustytų paprastųjų trūkažolių suteikia apie 100 mg vitamino K, 26 mg kalcio, 157 mg kalio, 71 mikrogramą folio rūgšties, 0,5 mg geležies.

„Lollo Biondo“ salotos

Šios salotos gaivios, švelnaus salstelėjusio skonio, panašaus į garstyčių, ir labai traškios. Jos puikiai dera su kitomis salotomis, žuvimi, kaip garnyras prie mėsos patiekalų. Turi daug kraują stiprinančios geležies, taip pat folio rūgšties, vitaminų A ir C.

Pekininiai kopūstai

Susuktos lašišų salotos
Susuktos lašišų salotos / Fotolia nuotr.

Tai – viena iš lapinių kopūstų rūšių, tačiau struktūra ir skoniu panašesni į salotas. Šios daržovės ypač populiarios Azijos šalių virtuvėje, tinkamos tiek salotoms, tiek karštiems patiekalams gaminti. Pavyzdžiui, troškintos piene yra puikus garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų. Pekininiai kopūstai turi kalcio, kalio, vitaminų A, C bei maistinių skaidulų.

„Lollo Rosso“, arba rausvosios garbanotosios salotos

Išskirtinės spalvos salotos – šviesiai žaliais lapeliais su vyšninės spalvos krašteliais – paįvairins jūsų patiekalus, suteiks bioflavonoidų, skaidulinių medžiagų. Jose yra ypač daug kalcio ir mineralinių druskų. Apšlakstytos citrinų sultimis, bus puikus garnyras prie keptos mėsos. Puikiai tinka ir su kitomis salotomis, patiekalams papuošti.

Traškiosios gūžinės (Iceberg) salotos

Jos, ko gero, vienos populiariausių, nes labai sultingos, traškios ir ilgai išlieka šviežios. Kadangi yra švelnaus skonio, neturi kartumo, ypač tinka salotoms, pagamintoms su kepta mėsa, žuvimi ar sūriu ir tirštu padažu. Galite jas valgyti su sumuštiniais, tiekti pakepintas svieste su grietinėle kaip garnyrą. Arba salotos lapą paprasčiausiai panaudokite kaip dubenėlį įvirioms mišrainėms, vieno kąsnio užkandėlėms, ant grotelių keptiems mėsos kepsneliams.

Romaninės salotos

Šios iš Graikijos kilusios pikantiško riešutų skonio salotos tokios pat traškios kaip traškiosios gūžinės, tačiau gerokai maistingesnės. Turi ypač daug vitaminų A ir C, taip pat kalcio, geležies ir skaidulų. Tinka įvairioms salotoms, su mėlynuoju ir kietuoju sūriu, ančiuviais ar kepta vištiena. Galite valgyti vienas, apšlakstytas citrinų sultimis ar su padažu.

TAIP PAT SKAITYKITE Daržas ant palangės

Kininiai kopūstai

Kininiai kopūstai, kurie dažniau vartojami kaip salotos, yra ilgu storu stiebu su melsvai žaliais lapais viršuje. Jie tinkami salotoms, garnyrui, ypač skanūs trumpai pavirti ar pakepinti su prieskoniais ir kitomis daržovėmis. Tik svarbu neperkepti, kad lapai liktų minkšti, o kotas traškus. Jų stiebai, pamirkyti į padažą ar užtepėlę, – sveikas užkandis.

Kininiai kopūstai turi daug vitamino A, kalio, kalcio, beta karoteno ir skaidulų, taip pat medžiagų, kurios padeda mažinti vėžio riziką.

Remtasi knygomis: J. Bowdeno „150 sveikiausių produktų Žemėje“ ir T. Reinhardo „Vertingiausi maisto produktai“.