Kepsnio sėkmė priklauso nuo marinato: kokius skonius ir ingredientus pasirinkti?

Šviežia mėsa / 123RF.com nuotr.
Šviežia mėsa / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
2023-06-08 08:04
AA

Nuo marinato priklauso, kokį skonį įgis mėsa, ar bus sultinga ir minkšta. Žinoma, ne mažiau svarbūs ir kiti marinato paruošimo niuansai, apie kuriuos kalba mėsos technologai. Kiek berti prieskonių, kada dėti druską, kiek laiko marinuoti? Apie viską iš eilės.

„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pataria naudoti tris pagrindinius marinato ingredientus: aliejų, prieskonius ir druską: „Prieskonių daug dėti nereikia, kad neužgožtų natūralaus mėsos skonio.“ Technologo mėgstamiausi prieskoniai – pipirai, raudonėlis ar kitos žolelės. Jei norite naudoti rūgštį, tinka obuolių, citrinos sultys, actas, vynas.

„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Namuose marinatą nesunku pasidaryti iš pipirų, raudonėlių, kalendrų, rozmarinų ir česnakų. Sausus ingredientus sumaišykite su aliejumi iki vientisos konsistencijos. Marinato skonį praturtina ir sojos padažas, tačiau jis sūrus, todėl papildomai nereikėtų dėti druskos.

Kiaulienos sprandinės ar mentės su kaulu kepsniui ypač tinka marinatas su česnaku ir pipirais, kurį paskaninkite žolelėmis. Šoninę skanu paruošti su amerikietišku marinatu – kajeno pipirais, rūkyta paprika, česnakais, kuminais, kanapių sėklomis. Kiaulienos šonkauliai dera su garstyčiomis, sojos padažu, raudonu vynu.

Jei mėgstate aštriai, marinate turėtų dominuoti čili, jalapeno pipirai, uoginė paprika, o jei esate patyręs aštrumo mėgėjas, į marinatą įmeskite gabalėlį habanero pipiro.

Kaip pagaminti žolelių marinatą?

Reikės:

  • 50 g šviežių petražolių,
  • 50 g šviežių kalendrų,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 1 arbat.šaukšt. paprikų miltelių,
  • 0,5 arbat.šaukšt. juodųjų pipirų,
  • 0,5 arbat.šaukšt. druskos,
  • 120 ml alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

Žolelės sutrinkite mikseriu, sudėkite visus ingredientus, įpilkite aliejų ir sumaišykite iki vientisos konsistencijos.

Maisto ruošimas ant griliaus / Pexels

Improvizuokite ir kurkite netikėtus skonius

Kurdami marinatų mišinius savo virtuvėse, galite drąsiai improvizuoti. Jei norite daugiau egzotikos, išbandykite marinatą su apelsinų sultimis ir pipirais. Su šiuo marinatu ypač pikantišką skonį įgyja kiaulienos kumpis.

Apelsininiam marinatui reikės:

  • 1 apelsino,
  • 100 ml natūralių apelsino sulčių,
  • 6 arb. š. alyvuogių aliejaus,
  • 1 skiltelės česnako,
  • 1 šakelės šviežio šalavijo,
  • 1 šakelės šviežio rozmarino,
  • 0,5 arb.š. šviežiai maltų pipirų,
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

  1. Nutarkuokite oranžinę apelsino odelės sluoksnį.
  2. Susmulkinkite visą apelsino minkštimą be plėvelių ir baltos odelės dalies.
  3. Sumaišykite nutarkuotą apelsino žievelę, minkštimą, sultis, aliejų, sutraiškytą česnaką ir susmulkintas žoleles. Paskatinkite pipirais ir druska.
Apelsinas / 123RF.com nuotr.

Kiaulienos marinatas skubantiems

Jei marinuotos mėsos nepasiruošėte iš anksto ir turite mažai laiko, „Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius pataria marinatui naudoti majonezą, mineralinį vandenį ar obuolių sultis. Šie ingredientai padės greičiau išsimarinuoti mėsai.

„Jei naudosite actą, citrinos sultis, aliejų, marinavimo procesas vyksta dar greičiau“, – teigia technologas.

Svarbu marinatu užpylus mėsą gerai pamasažuoti, kad skystis susigertų – tai irgi pagreitina marinavimosi procesą, be to, mėsa būna minkštesnė.

Nepamirškite, kad marinavimo laikas priklauso ir nuo mėsos rūšies. Ilgiausiai marinuojama jautiena ir ėriena, o vištienai reikia mažiausiai laiko.

Nepamirškite, kad marinavimo laikas priklauso ir nuo mėsos rūšies.

Svarbu ir kokia mėsos dalis, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlė marinuojama perpus trumpiau nei šlaunelės ar sparneliai. Pasak D.Bartošiaus, marinavimosi laiką trumpina ir mažesniais gabaliukais supjaustyta mėsa.

Greičiau mėsa marinuojasi kambario temperatūroje, o ne šaldytuve – toks būdas tinka, pavyzdžiui, vištienai. Tačiau laikyti mėsą aplinkos temperatūroje saugu ne ilgiau kaip dvi valandas.

Šviežia mėsa / 123RF.com nuotr.

Svarbiausi patarimai ruošiant marinatą

Jei marinatui naudojate rūgščias sultis ar actą, marinavimo laikas yra trumpesnis.

Nenaudokite metalinių indų, kurie gali sureaguoti su marinate esančia rūgštimi. Marinuojant mėsą geriau naudoti plastinius uždaromus indus. Tinka ir vakuuminiai plastiniai maišeliai.

Dažnai daroma klaida – marinate naudojama per daug druskos. Geriausia sūdyti mėsą prieš kepimą. Visus marinato ingredientus reikia sumaišyti atskirame inde ir tik tada įtrinti mėsą.

Dažnai daroma klaida – marinate naudojama per daug druskos.

D.Bartošius pabrėžia, kad nereikia piktnaudžiauti rūgštimi ir prieskoniais, nes užgožiamas natūralus mėsos skonis. Papildomą skonį geriausia suteikti naudojant įvairius padažus su jau iškeptais kepsniais.

Šviežia mėsa / 123RF.com nuotr.

Malonios rūgštelės svogūnų marinatas su citrina

Interneto platybėse sklando didžiulis pasirinkimas įvairiausių marinatų receptūrų, tačiau be jokių garantijų, kad kepsnys iš tiesų pavyks. Patyrę mėsos meistrai teigia, kad geram šašlyko marinatui pakanka vos kelių ingredientų.

Ingredientai:

Marinatui:

  • 1 kg svogūnų,
  • 2 vnt. citrinų,
  • druskos, pipirų, mėgstamų žolelių arba mėsos prieskonių su druska pagal skonį.
  • 2 kg NORFOS kiaulienos sprandinės.

Garnyrui:

  • Mėgstamų salotų, citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus.
Kepama marinuota mėsa / Vida Press nuotr.

Gaminimas:

  1. Marinatui svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.
  2. Citrinas supjaustykite griežinėliais.
  3. Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.
  4. Mėsą pabarstykite mėgstamais prieskoniais su druska, arba druska, pipirais, mėgstamomis žolelėmis.
  5. Sumaišykite mėsą su svogūnais ir citrinomis, gerai išmasažuokite ir palaikykite šaldytuve per naktį.
  6. Įkaitinkite grilį.
  7. Mėsą suverkite ant iešmų – svogūnų ir citrinos gabaliukus nurinkite, nes jie kepdami svils.
  8. Kepkite apie 20 min.
  9. Patiekite su virtais ryžiais, šviežių daržovių griežinėliais, paskanintais citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.

Pikantiškas garstyčių marinatas kiaulienai

Aliejus, garstyčios ir svogūnai – tobula trijulė, suteikianti mėsai minkštumo, sultingumo ir pikantiško skonio. Išbandykite, tikrai nenusivilsite.

Garstyčios / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

Marinatui:

  • 6 valg. š.aliejaus,
  • 2 valg. š. grūdėtų garstyčių,
  • 2 vnt. svogūnų,
  • druskos, pipirų pagal skonį.
  • šakelė šviežio rozmarino.
  • 2 kg NORFOS kiaulienos sprandinės arba mentės.

Garnyrui: mėgstamo padažo, marinuotų svogūnų, šviežių daržovių.

Gaminimas:

  1. Marinatui sumaišykite aliejų, garstyčias, smulkiai supjaustytą svogūnus. Susmulkinkite rozmarino šakelę, įpilkite druską ir pipirus.
  2. Mėsą supjaustykite norimo dydžio gabaliukais, sumaišykite su marinatu ir gerai pamasažuokite.
  3. Palaikykite mėsą su marinatu mažiausiai 2–3 val.
  4. Įkaitinkite grilį.
  5. Mėsą suverkite ant iešmų arba kepkite virš žarijų.
  6. Valgykite su mėgstamu padažu, marinuotais svogūnais, pomidorais ir agurkais.
Marinuojama mėsa / Jurga Vaičiūtė nuotr.

Populiarusis marinatas su obuolių sultimis

Obuolių sultis galima keisti granatų sultimis. Svarbu, kad sultys būtų saldžiarūgščio skonio. Geriausia naudoti namines obuolių sultis, tačiau tinka ir pagamintos iš koncentratų.

Ingredientai:

Marinatui:

  • 0,5 l obuolių sulčių,
  • 3 vnt. svogūnų,
  • 3 skiltelės česnako,
  • 2 arb. š. prieskonių šašlykams,
  • druskos, pipirų pagal skonį.
  • 2 kg kiaulienos sprandinės.

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite norimo dydžio – galite kepti nebūtinai kaip šašlykus ant iešmo, bet kaip kepsnelius ant grotelių.
  2. Paruoškite marinatą: svogūnus ir česnakus susmulkinkite. Sumaišykite su mėsos prieskoniais.
  3. Mėsą įtrinkite su paruoštu marinatu. Užpilkite obuolių sultimis.
  4. Pamarinuokite mėsą kelias valandas.
  5. Įkaitinkite grilį.
  6. Verkite šašlykus ant iešmo arba sudėkite kepsnelius ant grotelių.
  7. Apkepkite mėsą iš abiejų pusių.
  8. Patiekite su pomidorų padažu ir svogūnų laiškais.

Skanaus!