Traški, kvapni ir su charakteriu: universalioji šoninė gardina įvairius patiekalus

Skrudinta šoninė / 123RF.com nuotr.
Skrudinta šoninė / 123RF.com nuotr.
Šaltinis: Reklama
2023-06-14 08:11
AA

Kiaulienos šoninė – viena iš riebiausių mėsos dalių. Būtent riebaliukai šiai mėsos daliai suteikia išskirtinį skonį. O kur dar traški odelė, kuriai negali atsispirti grilio mėgėjai. Šoninę galima sūdyti, marinuoti, virti, kepti orkaitėje ir ant grilio, valgyti šiltą ir šaltą. Ji valgoma ne tik kaip atskiras patiekalas, bet ir praturtina kitus valgius.

Keptos šoninės kultą įamžino net animacinio serialo personažas Homeris Simpsonas, kuriam vos pamačius traškią mėsos juostelę pradėdavo drebėti lūpos ir bėgti seilės.

Įvairių pasaulio šalių mėsos parduotuvėse rasite ypač plonai supjaustytos šoninės juostelių, kurios paruoštos kepti – tereikia vos kelių minučių, todėl dažnai skrudinamos su pusryčių kiaušiniene.

Traškios šoninės juostelės gardinamos ir salstelėjusio skonio glazūra, barbekiu padažu ar aštriu čili.

Keptos ar virtos šaltos šoninės riekelės puikiai tinka sočiam pietų užkandžiui.

Pasak „Norfos“ vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, pirkėjai dažnai perka šoninę, jos traškiomis juostelėmis pagardina keptus kiaušinius, sumuštinių skrebutį. Keptos ar virtos šaltos šoninės riekelės puikiai tinka sočiam pietų užkandžiui, ypač tiems, kurie dirbdami išeikvoja daugiau jėgų ir energijos.

Grilyje kepta šoninė / 123RF.com nuotr.

Svarbu rinktis šviežią mėsą

Gardūs patiekalai su šonine pavyks iš šviežios kiaulienos. Itin kokybišką mėsą siūlo „Norfa“ – tai šio tinklo išskirtinė prekybos politika. Į „Norfos“ parduotuves kasdien pristatoma šviežia kiauliena iš „Rivonos“ mėsos įmonės. Pasak įmonės technologės Daivos Vaišvilienės, modernizavus mėsos cechą kokybės kartelė kilstelėta dar aukščiau – automatizuotos skerdienos paruošimo linijos, įdiegtas staigus mėsos atšaldymas, neleidžiantis susidaryti mikrobinei taršai.

„Norfos“ vyr. mėsininkas Dainius Bartošius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Rivonoje“ tą pačią dieną paskersta kiauliena atvėsinama per 6 valandas ir vakare išvežiojama į „Norfa“ parduotuves. Pirkėjai kasdien parduotuvių vitrinose ras tik šviežią, aukščiausios kokybės kiaulieną.

D.Bartošius akcentuoja, kad parduotuvės mėsinėse skerdiena supjaustoma dalimis – pirkėjams visada pasiūloma ir šoninės.

Sausuoju būdu sūdyta šoninė

Nuo Smetonos laikų šeimininkės Lietuvoje sausai sūdydavo šoninę, kuri dėl savo raumenukų sluoksnelių buvo ne mažiau populiari nei lašinukai. 1 kg šoninės reikia 40 g druskos, 1 skiltelės česnako, 1 lauro lapelio, pusės šaukštelio muskato riešuto, ketvirtadalio šaukštelio cukraus ir daug grūstų pipirų. Svarbu atsiminti, kad prieš sūdymą mėsą reikia sausai nušluostyti.

Iš pradžių mėsa įtrinama cukrumi, kad įgytų rausvą spalvą, po to pabarstoma ir pamasažuojama su prieskoniais ir tik po to pasūdoma.

Mėsa sūdoma kelias savaites šaldytuve ar vėsioje vietoje, įdėta į orui pralaidų indą ar susukta į drobę – plastikinis maišelis netinka.

Šoninė gali būti ruošiama ir kitaip – iš pradžių išverdama, atvėsinama ir įtrinama česnaku, pipirais, druska. Kelias dienas palaikoma šaldytuve ir pjaustoma – kas ragavo, tas žino – labai skanu ant juodos duonos, su krienais, garstyčiomis ar adžika.

Kepta šoninė / 123RF.com nuotr.

Kepsniai iš šoninės

Riebesnės kiaulienos mėgėjai neatsispiria šoninės kepsniui. Prieš kepimą mėsa marinuojama su tradiciniais marinavimo ingredientais, po to kepama orkaitėje, keptuvėje ar grilyje.

Pati gardžiausia šoninė, kai kepamas didelis gabalas su odele, kuri tampa traški ir neapsakomai skani. Šis kepsnys dar ir atrodo gražiai, jei prieš kepimą odelę įpjausite rombais, pabarstysite prieskoniais (raudonėliu, pipiru, česnaku, druska) ir parą laiko pamarinuosite. Apie kilogramo svorio šoninė orkaitėje kepa 2,5 val.

Pati gardžiausia šoninė, kai kepamas didelis gabalas su odele.

Marinuotą šoninę su odele galima supjaustyti kepsniai ir kepti ant žarijų – gražiai apskrus per 15 min.

Karštas ir šaltas vyniotiniai

Šoninė derinama ir su kitomis kiaulienos dalimis. Ypač populiarūs šoninės vyniotiniai, kurių įdaras ruošiamas su virtu liežuviu, morkomis ir džiovintomis slyvomis. Susuktas ir surištas vyniotinis kepamas orkaitėje.

Karštas kiaulienos vyniotinis patiekiamas su keptomis bulvėmis ir daržovių salotomis.

Puikus šoninės vyniotinis su malta kiauliena – įdarui faršas sumaišomas su prieskoninėmis žolelėmis, česnaku, pipirais. Suformuotas vyniotinis marinuojamas per naktį. Iškeptas vyniotinis atvėsinamas, pjaustomas riekelėmis ir valgomas šaltas.

Nuodėmės vertus šoninės suktinukus pagaminsite ir su vištiena, sūriu – skaitykite žemiau patiektus receptus.

Ant grilio kepta šoninė su sojos ir apelsinų marinatu

Nuodėmės verta traški šoninė – tinka ir pusryčiams su kiaušiniene, ir sočiam pietų skrebučiams ar tiesiog pasimėgauti ką tik apskrudinta ant grilio.

Grilyje kepta šoninė / 123RF.com nuotr.

Ingredientai:

  • 800 g NORFOS šoninės,
  • Mėgstamų daržovių – paprikos, virtų kukurūzų.
  • Marinatui:
  • 60 ml balzaminio acto,
  • 2 apelsinai,
  • 6 skiltelės česnako,
  • 3 – 4 valg.šaukšt. sojos padažo,
  • Kelių šakelių šviežio rozmarino,
  • Pipirų,
  • Žiupsnelio cukraus.

Gaminimas:

1.Paruoškite marinatą: išspauskite apelsino sultis, sutraiškykite česnaką, susmulkinkite rozmarino lapelius, suberkite cukrų, pipirus, sojos padažą, actą. Viską išmaišykite.

2.Supjaustykite šoninę riekelėmis.

3.Sudėkite mėsą į marinatą ir palaikykite apie 1 val.

4. Kepkite ant įkaitinto grilio, kol gražiai apsrus abi pusės.

5. Atskirai ant grotelių pakepkite papriką, kukurūzą.

6.Patiekite šoninę su keptomis daržovėmis.

Keptas sūris su šonine

Šiam receptui geriausiai tinka Camembert sūris, kuris skirtas kepimui. Tačiau galite išbandyti ir su lietuvišku varškės sūriu – skonis kitoks, bet taip pat puikus.

Ingredientai:

  • 1 vnt. Camembert sūrio,
  • 80 g šaltai rūkytos NORFOS šoninės,
  • 2 valg.šaukšt. barbekiu padažo.

Gaminimas:

  1. Sūrį apvyniokite šoninės juostelėmis.
  2. Įkaitinkite grilį ir dėkite sūrį su šonine ant grotelių.
  3. Kepkite, kol šoninė gražiai apskrus.
  4. Aptepkite šoninę barbekiu padažu ir dar pakepkite keletą minučių, kol padažas karamelizuosis.
  5. Patiekite sūrį ant lėkštės ir supjaustykite.
Ant grotelių keptas sūris / Shutterstock nuotr.

Vištienos iešmeliai su šonine

Šoninė puikiai dera su kitomis mėsos rūšimis – išbandykite su vištiena. Sultinga ir minkšta paukštiena viduje, traški šoninė paviršiuje – tobula.

Grilyje kepta vištiena, apvyniota šoninės juostelėmis / 123RF.com nuotr.

Ingredientai:

  • 200 g šaltai rūkytos NORFOS šoninės,
  • 400 g vištienos filė,
  • Marinatui:
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus,
  • Po 0,5 arbat.šaukšt. rūkytos paprikos, saldžios paprikos, česnako granulių, itališkų žolelių,
  • Pipirų, druskos.

Garnyrui: bulvyčių, rausvųjų svogūnų, barbekiu padažo.

Gaminimas:

1.Sumaišykite marinatui skirtus ingredientus.

2.Vištieną supjaustykite stambiais gabaliukais, sumaišykite su marinatu.

3.Pamarinuokite mėsą apie 1 val.

4.Kiekvieną vištienos gabaliuką apsukite šoninės juostele.

5.Išvirkite bulvytes ir perpjaukite pusiau.

6.Stambiai supjaustykite svogūnus.

7.Ant iešmelių pakaitomis verkite vištienos gabaliuką su šonine, perpus perpjautas bulvytes, raudonojo svogūno gabalėlius.

8.Įkaitinkute grilį ir dėkite iešmelius ant grotelių. Vartydami kepkite apie 15 minučių, kol mėsa iškeps.

9.Kepimo pabaigoje patepkite mėsos ir daržovių iešmelius barbeliu padažu.

Skanaus!